TOOMAS EDUR
Rahvusooper Estonia balleti kunstiline juht


Mind on inspireerinud päris paljud õpetajad. Aga mitte kõige nõudlikumad ja rangemad, vaid pigem inimlikud, kes oskasid asju seletada eri moel.

Kes ei nõudnud, et kõik oleksid viielised, vaid hoolitsesid ka teiste õpilaste eest. Kes ei suhtunud meisse kui masinatesse.

Õpetaja ülesanne on anda õpilasele sellised algteadmised, et ta saaks võimalikult kiiresti iseseisvaks ja hakkaks ise tegutsema.

TAURI TALLERMAA
koolitaja

Minu koolilõpetamisest on möödas 23 aastat ja mul on meeles väga paljud õpetajad. Kuid kes neist võiks parim olla, ei julge vastata.

Tundub, et õpetajaid peaks hindama õpetuste järgi. Aga nii palju kui ma ka pinguta, ei meenu ühtegi konkreetset õpetust.

Nüüd, kui olen ise juba üle 15 aasta olnud koolitaja ja 7 aastat mälutreener, võrdlen ka ennast õpetajaga. Ei olegi loomulik, et peaksime mäletama kõike, mida õpetajad on meile oma ainest kunagi õpetanud.

Küll aga peaksime olema tänulikud selle eest, mida nad meile eluks õpetanud on - kes kannatlikkust, kes järjepidevust, kes huumorimeelt, kes kavalust, kes loogilist mõtlemist, kes musikaalsust ja loovust. Selle eest tahan küll südamest tänada kõiki oma õpetajaid, kellega kokku puutunud olen.

IRENE KÄOSAAR
haridus- ja teadusministeeriumi osakonnajuhataja

Esimesena meenub eesti keele ja kirjanduse õpetaja Emma Kärk, kelle pühendumus, siirus ja õpilastest lugu pidamine oli suureks toeks, et minna eesti filoloogiat õppima. Ta oli üdini intelligentne ja tasakaalukas, Õpetaja suure algustähega.

Ta valdas oma ainet peensusteni, oli alati valmis arutlema ja analüüsima ning arvesse võtma meie seisukohti. Ta oli täpne ja korrektne, justkui veidi sellisest maailmast, mida me täpselt ei tundnud, aga mille aura ta meieni tuua suutis.

Pärast keskkooli lõppu kohtusime samal sügisel. Ikka sealsamas meie kooli aulas - siis seisime meie, tema äsjased õpilased, ta kirstu juures. Ma ei ole talle kunagi saanud öelda, et ta mängis mu elus tähtsat rolli, aga loodan, et ta mõistis seda ise.

UNDEL KOKK
Tartu Karlova gümnaasiumi direktor

Lõpetasin Haapsalu 1. keskkooli, kus matemaatikat õpetas Elmar Padu. Tema ongi jäänud meelde suurepärase õpetaja, organisaatori ja inimesena. Hea ainetundja, rikkaliku metoodilise pagasiga huvitav ja heatahtlik mees, justkui sündinud õpetajaks.

Temast peeti koolis väga lugu. Töö tunnis oli korraldatud nii, et poisid lahendasid veel viimases klassis ülesandeid aja peale, et kes enne valmis saab. Tunnis võis kuulata vaid ajude raginat.

ANDRUS VAARIK
näitleja

Iga uus hea lavastaja õpetab näitlejale asju, mida ta enne ei osanud, ja tutvustab teda maailmaga, millest tal aimugi ei olnud. Loodan, et kohtun veel paljude selliste õpetajatega ning õpin neilt, kuni elan.

Siiani on mul palju häid õpetajaid olnud - näiteks Aarne Üksküla, Georg Malvius, Ingomar Vihmar. Palju on mu eluteed mõjutanud Merle Karusoo, keda pean Elmo Nüganeni kõrval parimaks teatripedagoogiks üldse.