Esimese asjana kuulan ilmateadet Vikerraadiost, kuid kuna olen igapäevane internetikülastaja, vaatan ka Riigi Ilmateenistuse ilmajaama. Samuti jälgin ajalehtede ilmaennustusi. Eks üldmulje saab igast neist, kuid kohalikku ilma näed ikkagi ainult oma õues. Tavaliselt suviti just nii ongi. Maamees ihkab peenarde kastmist ja linnasaks rannas lebamist, aga ilmataat teeb oma äranägemise järgi, ja vahel risti vastu kõigi soovidele. Pikema ilmaennustusena kuulsingi raadiost, et enne jaanipäeva ei maksa suurt sooja oodata.

KARLI LAMBOT, Juminda külavanem, kutseline kalur

Mina vaatan ilmateadet “Aktuaalsest kaamerast” ja kuulan Vikerraadiost. Vahel vaatab paarimees, kellega kalal käin, internetist juurde. Üldiselt võib kohaliku ilmaennustusega rahule jääda, aasta-aastalt on see täpsemaks muutunud. Eks seadmed ja uurimismeetodid paranevad. 80–90 protsendil juhtudest läheb ennustus juba tegelikuga kokku.

Kui midagi ette heita, siis seda, et tuule tugevust kiputakse pisut üle paisutama. Aga merele saab ilmaennustuse järgi minna küll, nii hull asi ka pole.

Kõige täpsemaks hindan siiski norrakate prognoose. Elu on näidanud, et meie poolsaare osas on need kõige paikapidavamad.

ANDRES PUTTING, fotograaf

Minu praeguses fotograafitöös on kindlasti väga tähtis teada, mis ilm õues parasjagu valitseb. Tormised ilmad on mu lemmikud ja siis tehtavates piltides on sageli ka mingi ürgne energia sees.

Eesti portaale ma ei usalda, sest sageli lähevad need prognoosid uppi, ja piisab paarist korrast, kui saad aru, et tuleb leida usutavam variant. See on nagu horoskoopidega. Leiad lõpuks parima, mis endale sobib.

Tarbin Soome Iltalehe ilmaradarit, mis näitab päris täpselt ja mugavalt sademete ja tormide liikumist.

Kui aga tahan teada, kui soe või külm on väljas täna-homme-ülehomme, vaatan venelaste Gismeteo.ru portaali, kus info pidevalt uueneb.

Siiani ei saa ma aru, kellele on suunatud meie raadios kõlav ilmateate elavhõbedasamba osa. Kusagil on müstiline sammas, mis kerkib ja langeb, aga keda see lõpuks huvitab?

HEIDI HANSO, Tõnu talu loomapargi perenaine

Üldiselt me ilmaprognoosidesse palju ei süvene: pole lihtsalt nii ette mõtlevad inimesed. See tähendab, et tuleb leppida sellega, mis hommikul aknast paistab. Kui on aga tõesti vaja midagi ilmaga seonduvat ette planeerida, siis meelde on jäänud portaalid Ilmajaam.ee ja Ilm.ee ning lisaks igapäevane AK-uudiste ilmaennustus.