Juhtumisi on kõik juba nädalavahetuse lainel... Oma üllatuseks avastab üks meestest, et valimiste reglemendist on kadunud nõudmine: tulevasel rektoril peab olema doktorikraad ning tal peab olema teadusetegemise ja õppetöö kogemus

Just nii juhtus läinud nädala reedel haigekassa nõukogus. Pärast seda, kui haigekassa juhi valimine nurjus, korjas sotsiaalminister Hanno Pevkur valimiste reglemendist ära nõudmise, et tulevane juht peab tervishoiusüsteemi tundma.

Kas pole absurdne?

Kui arukad inimesed sedasi käituvad, peab olema mõistlik põhjus, miks nad sedasi teevad. Kõige loogilisem tundub seletus, et ilmselt tahetakse oma mees ametisse panna. Too aga Eesti praegust tervishoiusüsteemi kuigi hästi ei tunne.

Paistab, et seekord just nii ongi. Valimiste eelõhtul vahetab valitsus esmalt paar vannutatud meest välja. Paraku ei aita see soovitud tulemuseni jõuda.

Aga eesmärk tundub nii “õilis”, et asutakse kibekähku valimiste reglementi muutma. Mäng on küll veel poole peal, aga kohtunik muudab reegleid.

“Seal on suur hulk raha, mida võiks vajadusel siia-sinna liigutada,” seletab üks kulisside taga askeldavaid mehi lahti kummaliste sündmuste tagamaid. “Asi on labasemast labasem: rahandusministril on haigekassas oma käepikendust vaja.”

Vannutatud mees jutustab, et kui valitsus asus eelarveaukude kosmeetiliseks lappimiseks töötukassale lisaks ka haigekassa reserve näppima, ajas haigekassa praegune juht Hannes Danilov sõrad julgelt vastu. “Just seepärast tahetakse talle hundipass anda ja oma jope paika panna.”

Minister Ligi nimetab seda täielikuks jamaks.

Ma ei oska öelda, kes oleks õigem mees nii suurt ja tähtsat asutust nagu haigekassa järgmistel aastatel juhtima. Kas too, kes seda seni suurepäraselt on teinud, või hoopis rahandusministri alluvast soosik, kunagine pangahärra.

Mõnikord vajab tuba tuulutamist ja hea juht veelgi parema vastu vahetamist.

Rahandusminister Jürgen Ligi tunnistab ka ise,et haigekassa praegune seis on lausa suurepärane.

“Valida on raske,” ütleb Ligi. “Aga tulemus on igal juhul hea.”

Elame – näeme.

Juba eeloleval esmaspäeval näeme, kas haigekassa nõukogu erakorralisele istungile kogunenud vannutatud mehed ja naised on nõus mängu ajal reegleid muutma.