Äpardused heastatakse

Muide, pärast hääletamist Buenos Aireses heitsid mitmed ROKi nn realiikmed täitevkomiteele avalikult ette järgmist: “Keerasite jama kokku, hääletamisest tulenev sõnum oli ühene ja üheskoos peame selle suure jama parandama, sellest tulenevalt ei saanud olümpiale valida ühtegi uut ala!”

Õhkõrnad kuuldused annavad märku, et ka see äpardus heastatakse. Tõeselt ja emotsionaalselt on oma muljetest Buenos Aireses toimunud arutelust kirjutanud USA tuntud näitleja William Baldwin. Tema oli samuti ROKi istungil, kui maadlussport triumfaalselt taastas oma koha olümpiaalana (vt raskesport.ee – W. B.: Mõtteid Buenos Airesest).

Muidugi ei istunud rahvusvaheline maadlusliit (FILA) käed rüpes, 208 päevaga tehti − uue juhiga (serblane Nenad Lalovic) eesotsas − seda, mida ootas üle 30 miljoni maadlusharrastaja maailmas. Maadlus justkui visati oma kodust välja ja oli sunnitud kiiresti tõestama, et tegu oli mõtlematult ülekohtune, kuigi seda tehti teatud süütundega hinges.

Muide, seda n-ö olla-või-mitte-olla-perioodi ei saa ainult negatiivseks hinnata, maadlusspordile tõi see sisuliselt headki, ergutades eelkõige FILA tegevust. Maadlusliit on ju ka varem ennast reforminud, kusjuures siis räägiti lausa uuest maadlejatüübist, seda juba kolmkümmend aastat tagasi.

Terve vaim püsib hästi

Tartu Kalevi spordikoolist võrsunud Andreas Steinbach (kaks korda OMil 5., kolmekordne EMide medalivõitja, juunioride MMi hõbe, SLVs treener, jne): “Meil on käivitunud programm noortele, ja juba lasteaiast alustades, et võõrutada lapsi tervislikel põhjustel arvutisõltuvusest, maandamaks üleküllastunud agressiivsust, arendamaks julgust, ning seda läbi lihtsate maadlustreeningute, müramisega! Meil läheb selles osas hästi, lastevanemate arusaam on positiivne.” Tõepoolest, kaasaeg oma ahvatluste ja valikutega on teinud noorsoole karuteene ning maagiline maadlus teeb loodetavasti taas imet.

Terve vaim püsib paremini ikka terves kehas. Seepärast on maadlussport maailmale ka oluline.