BRET TAMBERG
Luunja vald

Kooliteed alustasin Luunja keskkoolis, kus esimeseks õpetajaks oli heasüdamlik ja meist väga hooliv Leelo Songe. Selline peakski esimene õpetaja olema – kui lapsed tulevad kooli, peavad nad end igati koduselt tundma, võõras keskkond ikkagi. Ta oli meiega kogu algklasside aja.

Vahel kui tarvis, poistega just eriti, oli ta muidugi ka natuke kuri. Esimesse klassi läksin 1988. aastal. Siis oli ka paljuski teistsugune aeg, õpetajad olid autoriteedid. Praegu ei tohi õpetaja end klassi ees väga kehtestadagi, see võib talle pigem häda kaela tuua.

Mulle meeldis koolis käia. See sõltub palju just esimesest õpetajast, tema teeb ju selle alguse lahti. Sel ajal tahtsid tüdrukud saada enamasti õpetajaks või arstiks, mina samamoodi.

RAUL TAMBERG
Mäksa vald

Minu esimene õpetaja Tartu 1. keskkoolis oli väga äge, Kiira Neem. Meil oli suur klass, 38 õpilast. Õpetajal oli hästi kõva hääl, see aitas klassis korda hoida. Kuuenda klassini olime temaga, vanemates klassides sai juba tal koduski käia ja hiljem pärast kooli samuti. Kuna tema tütar oli Vanemuise näitleja, trehvasime tal külas käies teisigi näitlejaid – lastele oli neid näha ja kuulda väga huvitav.

Esimene õpetaja peabki lastele meelde jääma. Meist ei püüdnud keegi teda kiusata. Arvan, et õpetaja saab ka ilma ranguseta end kehtestada, kui ta hästi sõnakas on.

Kuigi kooliajal võib rangus tüütu tunduda, siis selle vajalikkus, et nii peabki olema, saab selgeks alles pärast kooli. Mul vedas oma esimese õpetajaga, senimaani austan teda.