Inimesed, keda üle loetakse, on aga endiselt lihast ja luust, nad veedavad oma päevi kivist ja puust majades ning teadvustavad iga elatud päevaga üha selgemini, et nende viibimine sellel planeedil on ühekordne ja piiratud kestusega sündmus.

Parema tuleviku ootamises on rikkalikud kogemused kõigil eestlaste põlvkondadel, parema tuleviku nahka on siinmail läinud mitu riigikorda. Kuidagi ei tahaks sellist saatust ka Eesti riigile.

“Mis minu meelest on meie riigis küll valesti: kui inimene on terve tööpäeva ametis, teeb ausalt oma tööd, siis tema palk peaks tal võimaldama vähemalt normaalset äraelamist,” ütleb tänases Maalehes Eesti Rahva Muuseumi direktor Krista Aru. “Ma ju näen, kuidas inimesed proovivad toime tulla... aga nad ei tule.”

Hoolimata Euroopa suurimast inflatsioonist ja galopeerivast hinnatõusust, ei näe riigi eelarvestrateegia järgmiseks neljaks aastaks ette avaliku sektori palgatõusu. “Üksikud palgad võivad tõusta, kuid üldpalgakulud tõusta ei tohi,” käratas mõne nädala eest rahandusminister Jürgen Ligi.

Meie rahandusministri põikpäine ihnsus tundus kunagi naljakana, kuid tegelikult on päris hirmus mõelda, et selline mees mõjutab suure osa Eesti elanike elu ja saatust.

Hiljaaegu kirjeldati raadios Mustla päästekomando olukorda. Kuuekümnel päeval aastas koosneb see komando vaid kahest päästjast ning komandol pole õigust siseneda suitsu täis majja või tuua veest välja uppujat. Ülejäänud ajal tõttab Mustlast appi kolm meest... kahel autol. Ning selliseid komandosid on Eestis kümneid.

Koolide, arstipunktide ja bussiliinide sulgemine ning politsei taandumine pelgalt telefoninõustamise teenuseks on paljudes maapiirkondades tekitanud mulje, et riigivõim on lakanud toimimast. Loodus aga tühja kohta ei salli ning riigist end mentaalselt lahti haakinud külades võtavad võimust pehmelt öeldes tumeda taustaga isikud ja jõud.

Raha kulutamine Eestiga võrreldes püstirikaste Lõuna-Euroopa riikide abistamiseks on sellises olukorras ebamoraalne.

Enne suurejoonelise solidaarsuspaketiga liitumist tuleks taastada riigisisene solidaarsus ning tõsta märgatavalt avaliku sektori palku. Sest vastasel korral võib ülejärgmise rahvaloenduse tulemus olla vägagi troostitu.