Vaatajale meeldibki aeg-ajalt nautida selliseid seriaale, mis lõõgastavad, ei sunni liialt pead vaevama. Mõnikord sätin end Rosamunde Pilcheri järjekordset romantilist draamat vaatama või naudin Inglise–Belgia huumorit Hercule Poirot’ lühisarjades.

Naistekas ei ärrita, ei hirmuta

“Pilvede all” produtsent Toomas Kirss on Eleonora Bergi stsenaariumi järgi saanud hakkama suurepärase tööga, mis ei jää millegagi alla välismaistele samalaadsetele naisteseriaalidele.

Tegevus käib vaheldumisi kahes linnas – Tallinnas ja Haapsalus ning peategelasteks on kolm poolõde: Piret (Inga Allik), Mari (Elisabet Tamm) ja Kertu (Liis Haab).

Õeksed on juba täiskasvanud ja kõik Tallinnas oma elu peal. Piret on tubli lastearst ühes pealinna haiglas, Mari on õppinud sisekujundajaks ja teinud seni luksusinterjööre ainult rikastele, kuni ühel päeval kaotab töö.

Läbi mitme osa on tema kanda töötu roll, kes on sunnitud lati alla laskma ja lõpuks koolis kunstiõpetaja koha vastu võtma. Samas elab Mari ka töötuna uhkes üürikorteris, valib mehi, kannab kalleid kostüüme ja joob sageli šampanjat.

Noorem õeke Kertu on abielus automüüja Erikuga (Indrek Sammul). Ta on kodune kiisu, kes elab küprokmajas kusagil Tallinna piiril ja on oma armastatud mehe nimel valmis tegema ükskõik mida.

Eriku nõudmisest – Kertu tehku kindlaks, kes on tema isa, muidu last ei sünnita – hakkabki seriaal hargnema. Nimelt on õdede ema Sirje (Rita Rätsepp) olnud eluaeg meestejuuksur väikelinnas ja kasvatanud oma lapsi üksi (igal lapsel eri isa?). Isasid on ta oma laste eest eluaeg varjanud. Nüüd kus ema tabas insult, on ta ratastoolis ja sõnatu, samal ajal naabrimees Alberti (Ain Lutsepp) hoole all. Nii hakkavaki kõik kolm õde käima aeg-ajalt Haapsalus oma ema pinnimas.

Seriaal nagu ikka – veidi põnevust, pisaraid, haarav vaadata, pealegi näeb tuntud näitlejaid oma tuntud headuses. Tõeline üllatus on minu jaoks olnud näitleja Inga Allik, kes mängib filmis arsti rolli. Tõsine Põhjamaa naine pikkade blondide juustega, ekraanil tihti altkulmu mõtlik pilk ja käsil järjekordne probleem, mida lahendada.

See on just sellise naise protoüüp, mis vaatajaid võlub – emalik, turvaline, töökas, samas nii naiselik oma igatsuste ja unistustega. Ei liialt särtsu ega riskijulgust. Tema meespartneritest on sümpaatseim linnapea Paul (Priit Loog), haaravalt mängib oma rolli ka Pireti ülemus haiglas (Rein Oja).

Häid rolle ridamisi

Küllap on Pireti rollis näitlejanna saanud paljude vaatajate lemmikuks just oma vaoshoitud ja malbe mängustiiliga. Miks ma varem polnud sellisest näitlejast kuulnudki?

30aastane Inga Allik on lõpetanud Eesti Humanitaarinstituudi ja omandanud magistrikraadi Eesti Muusikaakadeemia kõrgemas lavakunstikoolis. Ta on õppinud näitekunsti ka Londonis ja on praegu näitleja Tartu Hansahoovi Teatris. Tõsi, Allik on varemgi filmides pisirollidega esinenud, aga tema täht on särama löönud just selles seriaalis.

Lisagem siia juurde ka teised suurepärased näitlejatööd, nagu Elisabet Tamm Marina, Liina Olmaru Barbina või Ain Lutsepa roll Albertina. Nii et tänu tegijatele!