Selle üheks oluliseks põhjuseks on nende vahendite odavam hind, mis saavutatakse riigimaksudest, kaubamärgist, autoriõigusest jm tasudest kõrvalehoidmisega.

Otsene kahju tervisele

Teiseks põhjuseks võib pidada ELi rangeid reegleid taimekaitsevahendite turule lubamiseks, mis peavad tagama nende ohutuse inimeste ja loomade tervisele ning keskkonnale.

Väikeriikide spetsiifiline probleem on vähe levinud ja väikese kasvupinnaga kultuuridele mõeldud toodete kättesaadavuse nappus.

Taimekaitsevahendite puhul on ebaseaduslikeks tegevusteks võltsimine, piraatkoopiate valmistamine ja illegaalne paralleelimport.

Võltsitud taimekaitsevahendid on seaduslikku kaubamärki kandva vahendi koopiad, millel on originaalidega väga sarnane etikett, pakend ja välimus, mis teeb võltsingu avastamise keeruliseks.

Piraatkoopiad võivad olla saadud originaalide lahjendamisel, nad võivad sisaldada mis
tahes aineid ja koostisosi suvalises koguses, ning välistatud pole ka keelatud koostisosade lisamine.

Illegaalne paralleelimport viitab sellele, et sissetoodud tooteid müüakse paralleelselt nende taimekaitsevahenditega, mis on liikmesriigis juba eelnevalt turule lubatud, kuid mille turustamiseks ega kasutamiseks ei ole luba taotletud.

Kiputakse arvama, et kui taimekaitsevahend naaberriigist oma tarbeks tuua, ei pea luba olema. Paralleelimpordi reegleid rikutakse ka teadlikult, kuna nii jõuab toode tavapärase registreerimisega võrreldes kiiremini turule.

Paprikakriis Euroopas

Vaatamata sellele, et eluohtlikke mürgistusi ja taimede ega viljade kahjustusi pole leitud, ei saa võltsitud ja piraattaimekaitsevahendite kasutamist pidada inimese tervisele ja keskkonnale ohutuks.

Kuna nn piraadid võivad sisaldada mistahes aineid ja ohtlikke lisandeid, võivad just need uurimata koostisosad tekitada inimestel allergiat, uimasust, peavalu või teisi ägedaid või kroonilisi sümptomeid.

Tundmatud lisandid või ained võivad nende jääkide kaudu sattuda ka meie toiduahelasse. Mitmes riigis on illegaalsete taimekaitsevahendite kasutamine tõrjunud toiduahelast välja teatud põllumajandustooted, mis omakorda kahjustab nende tootjate usaldusväärsust.

Näiteks võib tuua Euroopa paprikakriisi 2007. aastal, mille põhjustas Hiinast pärit metüül-isofenfossi kasutamine Hispaanias.

Selle toimeaine jäägid avastati Saksamaale, Inglismaale, Soome ja Hollandi turule jõudnud paprikatest, mistõttu mitu toidukaupade vahendajat ja importijat lõpetasid Hispaania Almeria piirkonnast paprikate tarnimise Euroopa turule.

Illegaalsete taimekaitsevahendite ostmist ja kasutamist ei saa kuidagi heaks kiita, sest sellega toetatakse kuritegevust ning rikutakse seadust.

Nimekiri registrisse kantud taimekaitsevahendite turustajatest ning neile kuuluvatest hoiu- ja turustamiskohtadest on üleval Põllumajandusameti koduleheküljel, samasse ametisse tuleb pöörduda ka taimekaitsevahendi võltsingu kahtluse korral.