Eelnevad aastad on kõik toiminud hästi ja selgelt - kuupäeva saabumiseks peavad tööd olema tehtud. Kui ei ole, ei saa ka toetust ning lisanduvad sanktsioonid. Pilt on selge, küsimusi pole. Ole vaid mees ja tee õigel ajal oma töö ära.

Sel aastal on aga olukord sootuks teine, kuna ilmastiku tõttu ei ole olnud võimalik loomadele sööta kõikidelt toetusalustelt põldudelt õigel ajal varuda.

Kuid see ju meie eesmärk on - saada loomadele süüa ja allapanu!
Samas on oluline ka toetus selle töö teostamise tarvis.

Ma ei räägi nn europõllumeestest-hekseldajatest, sest vihm purustamist ei sega. Nendel sellidel peaks töö teostatud olema.

Küll aga segas vihm ja liigniiskus heina kuivamist. Kerge tibutamisega saab äärmisel juhul ka silo rulli keerata. Auna- ja augusilo tegemine on välistatud.

Kõigil aga pole rullisilo valmistamise tehnikat ning samuti ei tohi kõiki loomi ainult siloga sööta (näiteks lõpptiinetele loomadele rammusat silo söötes nad rasvuvad, mille tagajajärjel esineb palju raskeid poegimisi, mille omakorda tagajärjel võib hukkuda nii emasloom kui ka vastsündinu).

Nii et hetkel on suures hädas just need niiöelda päris põllumehed, kel laudad loomasid täis ja vaja talvesööta, mitte lihtsalt toetuste peal väljas olevad ärimehed.

Praegu aga olid paljud seadusekuulekad põllumehed sunnitud keerama rulli süsimusta kasutamiskõlbmatu massi, et põld saaks puhtaks ja PRIA trahvist pääseda.

Rõhutan veelkord - tundub, et ametnikud sellele ei mõtle, et õige põllumehe eesmärk ei olnud mitte saada ainult toetust, vaid eelkõige loomadele süüa ja allapanu. Kõikidelt põldudelt ei olnud aga võimalik seda siiamaani ilmastiku tõttu teha. See ju peaks kuuluma vääramatu jõu alla.

Praegu aga olime valiku ees - kas jätta loomad talvel nälga/saata tapale ning koristada söögiks kõlbmatu hein enne 10.08 kuupäeva vihmaga ikkagi ara (rikkudes põllud, sest liigniiskuse tõttu jäid tehnikast maha suured rööpad ning mudaaugud, kust kinnijäänud tehnikat pidi teise masinaga välja sikutama) VÕI loota, et lähiajal tuleb veidi kuivem periood, teha siis enda hein ära, kuid jääda toetusest ilma ja maksta veel PRIAle trahvi ka.

Nii mõnigi valis teise tee, sest hea peremees oma loomi nälga ei jäta. Olgu mis tahes! Ja kuigi septembris tehtud heinal pole enam seda õiget toiteväärtust, on ta siiski parem kui mitte miski.

PRIA selgitas, et nemad peavad lähtuma kehtivast määrusest. Senikaua kuni määrust ei muudeta, ei saa nemad erisusi lubada.

Ehk siis taandub kõik ministeeriumi tasandile. Seal kinnitatakse, et teevad tööd lahenduse nimel. Aga kelle huvides..

Juba praegu otsivad väikesed loomapidajad, kel endal söödavarumise tehnikat pole, suurte tootjate käest heina, nii nagu igal aastal.
Kui aga suurel pole endalgi, ja nii ongi, mida siis väike loomapidaja enda pudulojustele annab, kes pigem lemmikute eest.

Loomad kombinaati?