Taaskuulatavad ükskõik millal

Interneti arengu positiivsete tulemuste kontosse võib kahtlemata kanda ülaltoodud tõe kehtivuse tühistamise.

Raadiosaated, vähemalt väärt raadiosaated — ehk siis need, mis linti loetud-mängitud Eesti Raadio (viimasel ajal tuntud ka Rahvusringhäälinguna) stuudiotes — on juba mõnda aega üha suuremal määral taaskuulatavad ükskõik millisel ajahetkel ükskõik kus maailma otsas.

Kui mälu mind ei peta, algas asi “Ööülikooli” koduleheküljega, mis ühe esimesena Eesti Raadio väärissaadetest pakkus võimalust oma loenguid järelkuulata ja ka taskusse laadida. Raadioülikooli kodulehekülg, mis näib tänini töötavat ERRi serverist eraldiseisvana, on läbi aastate püsinud õnneks muutumatuna.

See tähendab, et ainsa muutusena saab selle lehekülje puhul kõnelda vaikselt lisanduvatest suurepärastest saadetest, seevastu kui lehekülje disain ja tehnilised vidinad on säilitanud meeldiva lakoonilisuse ja
lihtsuse.

“Ööülikooli” kannul on riburada pidi oma arhiivid asutanud ka teised Vikerraadio ja Klassikaraadio kullafondisaated. Kõik nad on leitavad ERRi kodulehekülje kaudu, valida tuleb vaid vastava raadiojaama alalehekülg ning sealt omakorda klikkida nuppu “Kuula saadete arhiivi”.

Nõnda oledki jõudnud kui just mitte informatsiooniookeanini, siis paraja infomereni küll. See pole mõne eraõigusliku meediaasutuse võrgukülje kaootiline ja tulisoolane meri, vaid lahe, karge ja kosutav veekogu, kus võid kohata imelisi olendeid: Öölendureid, Huvitajaid, Rääkijaid, Fantaasia asukaid ja isegi Väikest Nõida. Ja aja jälge kivis.

Viimati vihjatud saade — Helgi Erilaiu “Aja jälg kivis” — on minu absoluutne lemmik, esindades Eesti Raadio kõige kaunimaid traditsioone. Selle saate suhteliselt järjepideva (järel)kuulajana avastasin aga hiljuti, et osa sarja saateid on kuulamislistist kadunud.

Ma ei oska öelda, kas samasugune harvendustöö on ette võetud ka teiste saadete Interneti-arhiivis, kuid kindlasti peaks ERR kõik saated võrku tagasi panema. Serveriruum ei maksa ju midagi ning pole kuulda olnud, et keegi oleks võrgus vabalt rippuvaid saateid kuritarvitanud (vargarahvas kuulab nähtavasti üleüldse teisi jaamu).

Kaunis ja üllatusterohke

Ja veel üks palve, õigemini manitsus. Varem või hiljem ilmub ERRi ülemuste ette mõni sügelevate sõrmedega programmeerija, kes kibeleb kihust kogu ringhäälingu kodulehekülg ümber ehitada ning otse loomulikult tundmatuseni muuta ka järelkuulamise süsteemi.

Palun saatke ta soojade soovitustega Uuno raadiosse või mõnda muusse taolisse pimedasse kohta. Üha selgemaks muutub mu meelest see, et kasutajasõbraliku Interneti-keskkonna loomise saladus ei seisne pidevas muutumises, vilkumises ja “apgreidimises”, vaid stabiilsuses ja traditsioonilisuses. Nii säilib kaunis ja üllatusterohke ookean ERRi koduleheküljel edaspidigi puhta ja värskendavana.