Kas nii ka läheb, ei tea keegi

Kuid paarides Putin–Medvedev ja Savisaar–Ratas on huvitav näha tervet rida sarnasusi.

Mõlemal juhul on selge, kes on tegelik liider. Nii Putini kui Savisaare kohta võib kindlalt öelda, et tegu on sündinud poliitikuga. Briljantsed kõnemehed, kes suudavad täpselt tabada oma veendunud toetajate hingekeeli. Märgiliste sündmuste suured lavastajad. Võita neid otsekokkupõrkes nende oma poliitilisel mänguväljakul oleks üliraske, peaaegu võimatu.

Nii Keskerakond kui Venemaa on end pikalt ümber piiratud kindlusena ette kujutanud. Juhtide poolt on see kindlasti hästi läbi mõeldud taktika oma toetajate mobiliseerimiseks.

Samas vaevalt niisugune pisut paranoiline ühistunne, et ümberringi on kõik vaenlased, kes tahavad meid hävitada, saab vaid üksiku juhi peas ja soovil sündida. Küllap see põhineb laiemate masside valmisolekul. Inimesi, kes pärast viimase paari aastakümne tormilisi muutusi nii Eestis kui Venemaal end millegipärast alandatute ja solvatutena tunnevad, jätkub. Eestis õnneks küll vähem, nagu näitavad ka Keskerakonna viimatised valimistulemused.

Ratas ja Medvedev esindavad teatud omadusi, mida Savisaarel ja Putinil ei ole. Näiteks Ratase ja Medvedevi maine on puhtam ning mõlema retoorika on avatuma ja demokraatlikuma juhi sõnavaraga. Need on omadused, mida vist väga kõrgelt ei hinnata Venemaa ega Keskerakonna sees, küll aga oodatakse teatud edu saavutamiseks väljaspool.

Savisaart vaevab praegu idaraha skandaali vari, Putini hingel on varasemast nii karmid märksõnad nagu Tšetšeenia sõjad ja Mihhail Hodorkovski. Pragmaatiliste kaaspoliitikute jaoks pole siin mingit takistust, kui vaid ilmnevad tõsised ühised huvid.

Pärast võib raskeks minna

Aga on siiski küllalt mõjukaid inimesi ja institutsioone, kes eelistaksid suhelda pigem president Medvedevi kui Putiniga ning kui Ratasest peaks mingi ime läbi Keskerakonna esimees saama, siis eelistaksid läbikäimist ja koostööd pigem Jüri Ratasega kui Savisaarega. Seega võib taolisest vangerdusest Keskerakonnale teatud kasu olla.

Miski ei sunni Savisaart olema praegu lahke ja vabatahtlikult loovutama parteijuhi koha Ratasele kas või ajutiselt. Oht ju on, et mõjualune soosik võib hakata arvama, et see on päriselt tema koht, nii nagu kipub vist minema Medvedeviga, kes ei paista sugugi kergelt loovutavat presidendikohta Putinile.

Keskerakonna olukord paistab omajagu raskemgi kui Venemaa oma — neil on vähemalt üks väga oluline asi puudu. Tallinnas ei tule maa seest naftat ega gaasi, mida saaks müüa, et raha oleks lahedalt. Kuid salongikõlblikuks on vaja saada. Siin võib Jüri Ratas kui uus esindusnägu kõvasti kasuks tulla.