Erkki Peetsalu on Loovagentuuri Maailm juht

Võtmesõnad


- Roheline energia


Tuntuimad rohelise ehk taastuvenergia liigid on tuule-, vee- ja päikeseenergia, samuti biokütuste jt alternatiivsete energiaallikate kasutuse edendamine.


- Roheline tööstus


See puudutab energiatootmise ja IT-sektori kõrval ka autotööstust. Elektri- ja vesinikuautode, päikeseenergia või kütuseelementide toel liikuvate sõidukite arendus käib täie hooga. Samuti uut tüüpi tuulepargid ja päikeseenergia jaamad, hüdrojaamad, maasoojusenergia efektiivsem ärakasutamine jpt taastuvenergia lahendused.


- Roheline ehitus


Hoogustub traditsiooniliste ehitusvõtete ja looduslike materjalide kasutamine – palk, savi, põhk, kasutatud telliseid jne. Soojustus- ja viimistlusmaterjalide nimistusse on lisandunud pilliroomatt, linavilt, savikrohv, kaseiinvärvid jne. Tõusvaks trendiks saab madala energiakuluga passiivmajade ehitus.


- Roheline toit


Mahe- ja ökotooted, ka kohalikud tooted muutuvad üha populaarsemaks.


- Roheline turundus


Ettevõtete rohelisem kuvand algab organisatsiooni sisulisest muutusest, väljendudes säästlikus ja keskkonnasõbralikus majandamises ning selle eksponeerimises koos avalikkuse teadlikkuse tõstmisega.


- Roheline turism


Tugevneb ökoturism, majutusettevõtted juurutavad keskkonnasõbraliku ning säästva majandamise põhimõtteid.


- Roheline meedia


Tasakaalukamat elukorraldust ja majandamist puudutavate sõnumite vedavaks mootoriks hakkab kogu maailmas kujunema alternatiivmeedia. Eestis on üheks selliseks näiteks säästva ja tervikliku eluviisi portaal Bioneer.ee.


- Roheline kool


Kõige raskem on mõtlemist muuta täiskasvanutel, kelle teadlikkus kasvab koos lastega, saades impulsse koolist. Üks looduslähedane kool Eestis on Kurtna kool Saku vallas, mis kasutab säästvaid tehnoloogiaid ja uudset õppesuunda “Inimene ja keskkond”. Lapse loomulikku arengut soodustavad waldorfkoolid, kes kaasavad ka lapsevanemaid, nt Rosma kool käivitas sügisel edukalt Vanemate Kooli.