Pealekauba oli kõik serveeritud selges, tavalisele televaatajale arusaadavas keeles ja vormis.

Kuu aega kurgitoidul

Põhilised küsimused, millele saatetegijad vastust otsisid, olid sellised: kumb on tervem, rõõmsam, tugevam, vastupidavam, pikema elueaga ja kõrgema potentsiga, kas taimetoitlane või lihasööja? Ning kumb peab toidu peale rohkem raha kulutama?

Konkreetseid ja üheseid vastuseid saate lõpuks ei leitud ning ülekaalu ei saavutanud kumbki osapool, ei taimetoitlus ega lihasöömine. Aga inimeste hulk, kelle abil küsimustele läheneti, oli aukartustäratavalt suur, värvikas ja mitmekesine.

Kõigepealt ilmusid eetrisse kaks abielupaari, kes osalesid kuu aega väldanud eksperimendis – üks paar pidi nende nelja nädala jooksul piirduma üksnes taimetoiduga, teine sööma tavalist toitu, kusjuures iga päev kolm korda liha.

Katsealustelt võeti analüüse iga nädala möödudes ning nad jagasid ka ise varmalt kommentaare oma enesetunde ja emotsioonide kohta.

“Kas kujutad ette, et peame terve kuu seda sööma?” küsis Jelena mehele kurgitükki näidates uskumatult.

“Näen liha juba unes,” tunnistas Aleksander teise katsenädala lõpus.

“Ma ei jaksa enam nii palju liha süüa, maos on tihti raske tunne,” kurtis samal ajal lihadieedile määratud Ksenija.

“Mina tunnen end suurepäraselt!” rõõmustas tema abikaasa Aleksei.

Kuu aja pärast paaride näitajaid mõõtes pidi arst tõdema, et olulisi muutusi polnud kumbki dieet kaasa toonud – vähenenud oli vaid mõni vitamiin ja mineraalaine organismis, näiteks kaltsium ja tsink, ka oli taimetoidu peal elanud Jelena kaotanud pisut oma kehakaalust. Muud ei miskit.

Saatesse andsid oma lugudega panuse ka hiiglasekasvu poksitšempion Nikolai, kes sõi päevas 3 kilo liha ning nentis, et sportlane peab liha sööma, sest see on ideaalne valkude allikas. Aga kauplustest ta seda ei osta, sest: “See on õudne, mida poes lihaga tehakse!”

Noor režissöör Valeria aga oli taimetoitlane, ehkki ei osanud veel õieti süüagi teha ja alles õppis seda kunsti. “Loom tunneb tapmise hetkel hirmu ning see tunne jääb tema lihasse alles,” uskus ta.

Söögilaud viib lahku

Teiste saates sõna saavate lihasööjate ja taimetoitlaste seast kerkis eredamalt esile abielupaar, kus naine Lilija sõi ainult taimetoitu, tema mees Aleksei ja kaks kasvueas poega aga ei kavatsenud ega suutnud lihast loobuda.

“Taimetoitlased on kuidagi… õnnetumad,” väitis Aleksei. Lilija aga oli rahul, sest sai taimetoitlusele üle minnes lahti pankreatiidist ega olnud sestsaadik enam kunagi haige olnud.

Aga kui võttegrupp mõne aja pärast nende perele taas külla läks, ei teinud Lilija neile ustki lahti – alguses üsna harmoonilisena paistnud paar oli lahku läinud. Lahutuste põhjustest 5% on seotud toiduga, väitis saatetekst.

Kas tülid on kergemad tekkima, kui sama laua taga sööb üks inimene päevast päeva vaid peenralt ja põõsalt nopitut, teine aga vitsutab rasvast tilkuvaid lihahõrgutisi, jäi esimeses saates välja selgitamata. Ehk edaspidi?