Loodusevaenulik energialiik

Taanlaste 2000. aasta uurimuse lõppraport ütleb sõnaselgelt: Pärnu jõe aasta keskmine vooluhulk ei võimalda energia ja kalade kalapääsust üheaegset ülesjõudmist. Ka inseneribüroo Nugin 2005./2006. aasta uurimus seab esikohale paisu lammutamise.

Terves maailmas on hüdroenergia arvatud loodusevaenulikuks energialiigiks, mistõttu paise lammutatakse. Ameerika Ühendriikides keelati uute hüdrojõujaamade ehitamine seadusega juba eelmise sajandi 60. aastatest.

Spekulatsioonid Sindi paisu ümber on väldanud aga juba aastaid, kuigi on teada, et AS Raju tegutseb loodust kahjustavalt, firma kasum on kavandatud riskile, mis ohustab meie hea mainega puutumatut loodust, rääkimata kalamajanduslikust kahjust.

ASi Raju energiatootmistaotlus kätkeb endas ka esteetilis-moraalset aspekti. Eraomandit kaitsev põhiseaduse paragrahv ei luba eraomanikul oma tegevusega kahjustada üldsuse huve. Sindi paisust on kahetsusväärselt saanud aga kommertstegevuse subjekt, kaup, millel on kõik kauba ja tema hinna kujunemise tunnused.

Rahvale ei ole see vastuvõetav. Seetõttu on rahvaalgatusrühm Sindi Pais asunud taotlema paisu lammutamist. 28. mail sai Sindi paisu mahavõtmiseks käivitatud allkirjade kogumise kampaania, kogutud on juba üle tuhande allkirja. Septembris anname need üle Riigikogule.

Meie taotlust toetavad ka tuntud kalateadlased Tauno Jürgenstein (SA Eesti Forell), Jaak Tambets (Loodushoiu Fond), samuti Eesti Harrastuskalastajate Liidu esimees Endrik Tõnsberg, kokku kümmekond organisatsiooni üle Eesti.

Käesoleva aasta 18. oktoobril lõpeb ASil Raju vee erikasutusloa pikendus. Septembris toimub keskkonnamõju hindamise teine avalik arutelu. Sellele järgneb Pärnu ja Viljandi regiooni keskkonnaameti poolt uue loa andmine või mitteandmine. Vähem kui viie kuu pärast, 2013. aasta 1. jaanuaril, peab Sindi pais olema siirdekaladele läbitav.

Paljutõotav tulevik

Meie algatusrühma siht on looduse austamisele ja meie endi südametunnistusele tuginev tulem. Paisu lammutamisega üheaegselt tuleb ammutada vajalikul hulgal paisupealset muda, süvendada paisupealne jõesäng, korrastada kaldad, puhastada ja laiendada Tindi saarte jõelõik.

Paisupealsest võiks saada vesikonna loodava sihtasutuse Sindi Lõhe haldusstaap kogu kommunikatsiooniga kaasaegseimal tasemel.

Jõgikonnas algab kõikide kalaliikide ulatuslik asustamine, jõe kalarikkuse loomine, kalaturistide meka ehitamine.