Nii muusikapala kui ka maitsva toidu valmistamine nõuavad kogemust, ettevalmistust ja mis peamine – inspiratsiooni, loomingut! Sihitu, pime töö ei loo midagi, kuigi võib palju energiat kulutada.

On ka neid ütlejaid, kes märgivad nii: „Häh, muusikat kuulame pleierilt, süüa ostame sealt maalt, kus odavam. Neilgi on omast kohast õigus. Kui aga rääkida neist, kellel on oma armas elupaik, mida koduks ja kodumaaks nimetada, siis annab sügavam traditsioonide – muu hulgas ka ka söögi valmistamise traditsioonide – äratundmine siin paigas elamisele lisaväärtust.

Kui rändame teistel maadel, pakub meile naudingut tunda ja proovida sihtmaa kohalikke toitusid, vestelda kohalike elanikega selle asemel, et piirduda monumentide ja poekaubaga, mis on sama ja samas pakendis kui meiegi kaubakeskustes.

Niisamuti tulevad meile külalise, kes tahavad muude elamuste kõrval ka just nimelt meie Eesti toitu selle naturaalsuses.

Meie vanalinna, kontsertitele ja teatritesse tuleb palju inimesi külalistena mujalt. Meie ülesanne ja hool on pakkuda neile parimat, mida oskame.

Üks asi on teada ja proovida, mida kuskil teha osatakse, teine lugu on need toormed vajalikuks hetkeks kohale saada. Meie maal on iseloomulik võrdlemisi hõre asustus, pikad vahemaad ja väikesed partiid. Vajalike toidu osade kokku saamiseks on tarvis teadmist olemasolevast, paiknemisest, nutikat logistikat ja mugavat tellimise süsteemi. See kõik on alles arenemise järgus selles mõttes, et transport liiga kulukas ei tuleks. Muidu saame kaunid, maitsvad asjad valmis küll, kuid hinnalisad vähendavad väärtust kliendi silmis.

Taimeriik saab olla parimaks toiduks ja energiakandjaks loomariigile, inimesele vaid teatava kauguseni inim- ja loomariigist. Erinevad loodusuurijad on välja pakkunud väärtustsoonideks 60-300 km, kus taimeriik saab osa samadest kliimatingimustest ja kosmilistest jõududest, milles samal alal elunevad loomariigi esindajad.

Edasine oleneb kliendist. Süüa võib ju kõike, kuid valik on igaühe enda asi: kas tarbijale on oluline lihtsalt kättesaadavaga nälga kustutada või hoopis toitumisest naudingut tunda ja parimal viisil oma keha eest hoolt kanda. Mahepõllumajandus ja -tooted on üks kvaliteedi tegureid, mis lisab maitsespektrit neile, kes seda enda jaoks oluliseks peavad.

Eesti peakokkade ja niisamuti tootjate jaoks on eriliselt tähtis meie toidukultuuri tähtsustada, täiustada ja atraktiivsel kombel pakkuda. See on meie missioon.