Karin Kasak

kodune asjaajaja

Metsas meeldib mulle käia mitmekesi, sest seltsis on segasem. Tavaliselt olen käinud nii marjul kui seenel, kuid tänavu pole veel väga palju mahti saanud. Seeni ja marju ma kokkuostu ei vii, sest kõik läheb keldrisse ja enda ning laste suhu. Tahan väga mustikaid korjama minna, et neid sügavkülma panna ja võib-olla isegi moosi teha. Samuti on plaanis seeni korjata, et neid talveks purki teha. Tegelikult korjan kõike, mida mets annab, ja üritan korjatust võimalikult palju sisse teha. 

Aivar Ruukel

matkagiid

Selleaastane hea marjasaak ei tohiks üllatusena tulla kellelegi, kes metsas on käinud. Ei mäletagi, millal viimati nii hästi murakaid sain, kuigi samas pole ma ka igal aastal nii aktiivne marjakorjaja olnud. Tundub, et marjadele kuivus mõjunud ei ole. Korjan ka selliseid marju, mida teised väga ei taha. Näiteks kukemarju paistab tänavu väga palju tulevat. 

Murakad ja mustikad panen tavaliselt sügavkülma ning naine on teinud nendest murakapirukat ja katsetanud mitut retsepti. Väga soovitan värskete mustikatega tehtud kruubiputru, mis viib keele alla. 

Seeneaasta kulgu ei oska veel ette arvata. Kuivuse tõttu olen näinud vaid mõnda üksikut kukeseent ja pilvikut. Olen läbi kamminud ka oma puravikukohti, kuid sealt pole mitte midagi leidnud.

Annika Anton

taluperenaine

Nii palju, kui mina metsas olen käinud, pole väga suurt seene- ja marjasaaki õnnestunud saada. 

Mustikad on pisikesed ja kukeseente ääred kuivanud. Võib-olla niiskemates kohtades võib seeni ja marju leida, aga meie metsades on viimasel ajal olnud väga kuiv, vihma pole üldse tulnud. 

Varstus käies nägin, et marjakorjajad tõid kokkuostuautosse ämbritega mustikaid.

Kui kukeseeni korjama minna, saab neid vaid umbes kastme jagu, mitte rohkem. Praegu ei jäägi muud üle, kui vihma oodata ja eks siis selgub, kas tänavu õnnestub seeni ka sisse teha. Endale söögiks saab kindlasti natuke korjata. Jään ootama sügist, mil tuleb teisi seeni, mida talveks purki panna.

Ester Tuvikene

lasteaia abitööline

Kuna mul on suur pere, korjan marju ja seeni peamiselt enda tarbeks. Jaanipäevast saadik olen käinud metsmaasikaid korjamas ja saanud päris suure hulga. Meie pere paneb neid talveks sügavkülma. 

Seenel olen samuti käinud, kuid Lõuna-Eesti on väga kuiv olnud. Kukeseeni on õnnestunud kõige rohkem kilo jagu saada, teisi seeni pole üldse olnud. Eelmisel laupäeval käisin mustikal ning neid sain kokku korjatud viis liitrit. 

Seal, kus päike paistab, on nad küll hästi väikesed, kuid vilus kasvavatel marjadel pole väga viga. Kahju on sellest, et kuivus on kurja teinud. Murakal ma ei käi, sest kardan soo peale minna ja tegelikult ma neid ei söögi. 

Olen kuulnud, et metsvaarikad on ussitanud, neid pole ma sellepärast korjama läinud.