“Tuljak” ja “Võrokeste tands”

Ometi võiks Kanal 2 kaaluda järgmisel hooajal sarja värskendamist, pannes pealkirjaks hoopis “Rahvatantsud tähtedega”. Miks peaksid Eesti inimesed võtma mõõtu standard- ja Ladina-Ameerika tantsudes, kui meil on piisavalt oma rahvatantse?

Paaride moodustamise põhimõtted võiksid jääda samaks — üks partneritest oleks tantsukauge, aga muus valdkonnas tuntud inimene, ning teine mõni rahvatantsuõpetaja. Viimaste valik on lai — alustades Ülo Luhtist ja Ilma Adamsonist ning lõpetades Märt Agu ja Kalev Järvelaga.

Žüriisse peaks kuuluma paar rahvatantsujuhti — kui tahta eriti värvikat kõnepruuki ja karmi otseütlemist, tasuks pöörduda Henn Tiiveli või Maie Orava poole. Kui vaja leebemaid tasakaalustajaid, siis kutsuda Angela Arraste või Kadri Tiis.

Et kohtunike seas peab olema ka mõni teise tantsuliigiga tegeleja, võiks žüriilaua taha paluda sporttantsuklubi Palestra juhi Reet Kriegeri, eri stiilide meistri Almer Jansu või flamenkotantsija Claudia Ševtšenko. Mõistagi oleks väga põnev teada, mida ka praeguse saate kohtunikud rahvatantsu esitamise kohta arvavad.

Esitamisele tulevate tantsude hulka tuleks võtta folkloorsed tantsud, mille põhjal teevad paarid oma töötluse ja stiliseeringu, nagu tehakse ka praeguses tantsusaates. Aluseks võiksid seega olla nii vanemad kui uuemad rahvatantsud, näiteks ingliska, kadrill, hiiu valss, kivikasukas, ristpulkade tants, kalamees, reinlender, padespaan.

Aga miks mitte kasutada lähtematerjalina ka laialt levinud autoritantse, mis on leidnud kindla koha paljude segarühmade repertuaaris, näiteks “Tuljak” ja “Mulgi polka” või “Võrokeste tands” ja “Vanaisa polka”.

Raskust lisab seda sorti saatele asjaolu, et rahvatantse esitatakse üldjuhul rühmas, sõõrides, viirgudes või nelinurkades, mitte üksiku paarina. Samas on seda huvitavam näha, kuidas paar ülesande lahendab ning sõõr- või kontratantsust pilkupüüdva soolovariandi kujundab.

Rahvatantsukauged inimesed võivad arvata, et mis nendes labajalavalssides ja polkades siis ikka nii keerulist on — tangod, rumbad, quickstep’id ja pasodoble’d ju palju raskemad!

Taldkargus ja kannanöör

Aga on ka rahvatantsudes ohtralt detaile, võtteid ning samme, mille puhtuse nimel tuleb tihti kõvasti vaeva näha — näiteks kand-varvasastak ja hiiuvalsi hüpaksamm, taldkargus ja Muhu kannanöör.

Seesugune saade aitaks Kanal 2 kommertslikkusele suunatud palge pisut rahvuslikumaks muuta ning suuresti vaid tantsupidude ajal silma paistvat rahvatantsu propageerida. Seda enam et tantsupidude ajal on rõhk autoritantsudel, ent see saade võiks keskenduda just folkloorile.

Igas saates võiks olla aeg ka mõne folkloorirühma ülesastumisele, mis tutvustaks meie rikkalikku kultuuripärandit ja avaks selle eri tahke.

Ah et kas ma mõtlen seda kõike tõsiselt? Nii sinisilmne ma paraku tõesti pole, et sellise saate sündi päriselt usuksin. Aga rahvatantsust üdini sisse võetud inimesena oleks minul — ja usun, et ka teistel sama kiiksuga inimestel — ütlemata hea meel, kui “Rahvatantsud tähtedega” saatekavasse tekikski.