Koos kohalike naistega tutvuti esmalt käepärase tooraine ja kohapealsete võimalustega. Ilmnes, et Andas lihtsasti kättesaadavad looduslikud materjalid nagu bambus ja kookospähkli koored sobivad ideaalselt käsitöö valmistamiseks. Anni ja Janika disainisid esimesed tootenäidised. Tuli silmas pidada, et tootmine ei muutuks liiga keeruliseks, sest vajalike tööriistade kättesaadavus ning inimeste oskused olid sõltumata toimunud koolitusest siiski väga piiratud. Erinevaid võimalusi ja ka turgu testides tehti tootevalik — bambusest ja kookospähklikoortest kõrvarõngad, kookospähklikoortest käevõrud, kaelakeed ja stiilsetele meestele mõeldud kikilipsud, merekarpidest kaelakeed ja käevõrud. Enim elevust turistidest klientide ja tegijate endi seas tekitasid eksootilised kookosest valmistatud bikiinid.

Kookospähklikoorest valmistatud käevõru

Filipiinidelt leiab lisaks looduslikele materjalidele kõikjalt vedelemas taaskasutatavat materjali, millele tihti ei osata või ei viitsita uut otstarvet leida. Eriti maapiirkondades leidub hulgaliselt riisi- ja loomatoidukotte. Nendest disainiti Anni eestvedamisel moekad õla- ja käekotid. Taaskasutamine on kasulik ka kohalikele, sest algmaterjal on tavaliselt tasuta või väga madala hinnaga kättesaadav ning taaskasutamise kaudu õpitakse, kuidas vanast rämpsust uusi ja kasutamiskõlblikke asju valmistada.

Muidugi oli ka väljakutseid. Töötada täiesti teistsugustes tingimustes, meist erineva tausta ja mõtteviisiga inimestega. Janika sõnul oli kõige keerulisem mugavustsoonist väljatulek ja arusaamine, et kohalikud võimalused ongi väga piiratud. „Kõik vajalik on vaja leida kohapealt ja arvestada kohapealsete võimalustega. Samuti võtab kõik kordades rohkem aega, kui meie harjunud oleme. Inimesi motiveerib vaid raha ja toit, sest muud moodi pole võimalik hakkama saada.” Anni sõnul on oluline avar mõttemaailm ja oskus mõelda raamidest välja. „Väga nappide vahenditega millegi uue ülestöötamine kulutab ikka parajalt närve ja treenib kannatlikkust. Samuti peab probleemidele lähenema väga loominguliselt,” lisas vabatahtlik.

MTÜ Andakidz vabatahlikud Anni Ansmann ja Janika Printsmann õpilastega

Tänaseks on usinate Filipiini naiste käsitöötooted leidnud tee mitmetesse müügikohtadesse nii Andas kui ka mujal Boholi saarel, samuti Boracay saarel. Ka Eestist saab Filipiini disaini osta. Tooteid leiab Viljandi käsitöö- ja disainipoest Lossikamber, R&S Käsitöösalongist Räpinas ja MadebyPipieri lehelt. Suvel leiab Filipiini disaini ka Eesti käsitöö- ja muudel laatadelt. Rohkem infot toodete ja tootmisprotsesside kohta SIIT.

MTÜ Andakidz on Filipiinidel Anda külas tegutsenud erinevates arengukoostöövaldkondades mitmeid aastaid. Vabatahtlike projekti toetas Välisministeerium humanitaarabi- ja arengukoostöövahenditest. Loe lisa SIIT!

Jaga
Kommentaarid