Mitmed ülemaailmsete säästva arengu eesmärkide teemad peegelduvad Eesti valitsuse tegevusprogrammi prioriteetides, näidetena võib tuua majanduskasvu tagamise ning riigi- ja kohaliku halduse reformi läbiviimise. Kuigi Eestis ei saa rääkida vaesusest arenguriikide mõttes, on ka Eesti valitsuse üks peaeesmärke vaesuse vähendamine, et suurendada madalapalgaliste ja lastega perede toimetulekut.

Eesti on esimese 22 riigi hulgas, kes sel suvel annavad ÜRO tippkohtumisel ülevaate oma plaanidest tegevuskava elluviimiseks. Lisaks valitsuse tegemistele on kavas kajastada ka valitsusväliste organisatsioonide tegemisi, sest olukord saab muutuda ainult kõikide sektorite koostöö tulemusel. Riik üksi ei saa kõike muuta, ettevõtted ja vabaühendused peavad andma oma panuse. Valitsuse roll on luua keskkond, kus saaksid sündida uued innovaatilised lahendused, mille abil ülemaailmseid säästva arengu eesmärke täita. Nii leiab Eestist juba täna näiteid teostatud ideedest, mis aitavad elukeskkonda parandada, näiteks e-riigi lahendused või algatus „Teeme ära!”.

Üks viis, kuidas igaüks meist saab eesmärkide täitmisele kaasa aidata, on viia end kurssi sellega, kuidas meie igapäevased tegevused heaolu ja maakera olukorda mõjutavad. Kaaskondanikest hoolimine ning kogukondlikud ettevõtmised aitavad kaasa ühtekuuluvustunde tekkimisele; igapäevased tarbimisotsused – raiskamise vältimine, jäätmete sorteerimine, materjalide taaskasutamine, keskkonnasõbralike toodete eelistamine – mõjutavad nii majanduse, keskkonna kui ka tervisega seotud eesmärke.

30. maist 5. juunini toimub Euroopa säästva arengu nädal. Sel ajavahemikul toimuvad säästva arengu teemadega seotud üritused. Too enda plaanid samuti Euroopa kaardile või vaata, millistest osa võtta, lehel www.esdw.eu! Kõik on oodatud osalema. Nagu on ka kõik oodatud osalema ülemaailmsete eesmärkide täitmisel.

Jaga
Kommentaarid