RUDOLF RIMMEL

EE defineerib õnne järgmiselt: Õnn, oodatud, kuid vähetõenäoline meeldiv sündmus (“õnnestumine”, “õnne leidmine”, “õnne omamine”), seejärel ka täiuslikkuse-, naudingu- ja rahuloluseisund (“õnnelik olemine”). Mõiste “õnn” väljendab inimese välise olemisviisi ja tema olemusest johtuvate taotluste kooskõla, mille konkreetne vorm sõltub sellest, kuidas inimene oma olemuse teadvustab.

Ameerika psühholoogid F. M. Andrews ja S. B. Withey jõudsid põhjaliku uurimistöö järel tulemusele, et kõik välised asjaolud kokku võivad meie õnnelikkuse astet mõjutada vaid 8% ulatuses. Samas on siin mõeldud püsivat õnnelikuna-õnnetuna tundmist, mitte lühiajalisi emotsionaalseid tõuse.

Kust siis tuleb ülejäänud 92%? Nende arvates ei jää muud võimalust kui tõestada, et olla elus õnnelik või õnnetu – see on sünnipärane soodumus. Tõepoolest, kui vaatame enda ümber, näeme inimesi, kes vajavad väga vähe selleks, et olla rõõmsameelsed ja lootusrikkad – olla õnnelikud... Teisalt kohtame aina virisevaid, halemeelseid ja rahulolematuid, kes on õnnetud.

21 pidavat olema õnnelikkuse maagiline arv. 13. sajandil elanud Leonardo Fibonacci arvude jada järgi esindab arv 21 looduse seaduspärasusi. Uuema tõenäosusteooria kohaselt olevat maailmaruumil 21 mõõdet.

1. Kodu kui vaimne ja füüsiline turvaja

Õnnelik on see, kes on õnnelik oma kodus.

Lev Tolstoi

Kodu on vaimsus ehk koht, mis sind ootab ja kuhu sind oodatakse. Kodu ei ole kolmekordne maja laemaalide, kodumasinate ja liigse luksusega, kodus on kodust segadust, tolmu ning sagimist. Kodus on igal oma naeru- ja nutunurk, kuhu keegi segamata ja luba küsimata ei tiku. Kodus on igal oma tass, oma tool, voodikoht ja hool. Kodus on igal omad ülesanded, vastavalt eale ja jõule – kodu rajatakse, hoitakse, uuendatakse ning hävitatakse samuti koos.

2. Meeldiv ja sulle võimetekohane töö

Elu ei tee õndsaks mitte see, et me teeme asju, mis meile meeldib, vaid et meile meeldib see, mida me peame tegema.

Johann Wolfgang Goethe

See inimene, kes teeb tööd, mis talle ei meeldi või toob sisse ainult raha, tapab pea enda ja oma lähedased. Inimesel olevat 160 võimet. Väga tähtis on leida töö, mis vastaks sinu pärilikele võimetele – loodus vägistamist ei salli. Elutee peab iga inimene ise endale sillutama, mitte vanemate-sõprade sundusel ega valikul. Kurb on fakt, et 12 protsenti inimestest ei olegi võimelised püsivat tööd tegema.

3. Raha ja oskus sellega ümber käia

Inimlik õnn ei seisne üldse mitte selles, et hästi surra, vaid selles, et hästi elada.

Michel de Montaigne

Raha üksi ei tee veel kedagi õnnelikuks. Lotomiljonäridest, kes tõesti on ausalt rikkaks saanud, tunnevad ennast hiljem õnnelikuna väga vähesed. Eestis tehtud uurimuse kohaselt vaid 0,11%.

4. Oskus aktiivselt puhata

Kui hakkad kaotama oma jõudeaega, siis ole ettevaatlik, sest võid kaotada oma hinge.

Loyd-Logan Pearsall Smith

Üks magamata öö vähendavat inimese eluiga 3 päeva kuni nädal. Pole siis ime, et me ei ela geneetiliselt määratud elueani, mis ka Vanas Testamendis reglementeeritud – 130.

Aktiivne puhkus tähendab aga muljete kogumist, looduses käimist, aiamaal möllamist, mööbli ümbertõstmist, kodu korrastamist, uute maade avastamist...

5. Armastada ja olla armastatud

Armastus hävitab surma ja muudab selle tühiseks tondiks, ta annab mõttetule elule mõtte ning loob
õnnetusest õnne.

Lev Tolstoi

Armastust ei ole keegi julgenud täpselt defineerida. Mul on üle 1000 armastuse definitsiooni, mida olen aastate jooksul oma õpilastelt ja üliõpilastelt kogunud – kõik nad on erinevad. Arvan, et niipalju kui on inimesi, on ka armastusest arusaamist... Tore, kui kaks arusaama teineteist leiavad. Õppigem leidma pigem kompromisse. Õppigem oma unistusi jagama ja veidi lahjendama.

6. Omada vähemalt ühte sõpra

Sõprus ühendab inimesi tunduvalt tugevamini kui armastus.

Marlene Dietrich

Sõber on inimene, kelle juurde võid minna ükskõik millal ja millise murega. Õige sõber ei katkesta sind ega suru peale oma mõtteid, vaid aitab leida koos sinuga sulle sobivad lahendid kriitilistes olukordades. Õige sõber ei reeda sind kunagi ja see solvaks teda, kui sa paneksid talle südamele tõsiasja, et ta usaldatust kellelegi ei räägiks.

Häid sõpru ei ole võimalik koguda nagu postmarke. Sõprust tuleb hoida, väetada ja kujundada – see nõuab palju aega ja energiat. Õnnelik on inimene, kellel on üks sõber; väga õnnelik, kellel on neid kaks, ning üliõnnelik, kui neid on kolm. Sa oled lausa paradiisis, kui selleks on sinu abikaasa või täiskasvanud laps.

7. Seksuaalne rahuldatus

On kolm seletamatut asja: linnu tee taeva all, laeva tee merel ja mehe tee naise juurde.

Tundmatu

Seksiks olevat 246 erinevat poosi ja doosi. Seks ei ole sunnitöö ega öötöö. Seks on loometöö. Seks on andumine, andmine, saamine, jagamine, suhtlemine, elutunnetus ja eluannetus. Seks ei allu usule, soole, tasule, kasule, poliitikale ega ideoloogiale, vaid loodusseadustele, millest me senini suurt midagi ei jaga, aga mille ümber avastame end filosofeerimast. Kuid seks vajab tegusaid tegusid.

8. Teiste tunnustus

Elu on liiga lühike, et raisata seda inimestele, kes sinust ei hooli.

Tundmatu

Iga inimene vajab tunnustust, kas või ühte head sõna või kallistust päevas. Jagagem siis seda. Tee kas või üks­ainus heategu päevas, ütle välja üks ilus sõna ja jaga üksainus kallistus.

9. Eneseaustus ja terviklik minapilt

Õnne saladus seisneb võimes välja minna oma mina ringist.

Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Inimene, kes saab endaga hästi läbi, saab seda ka teistega. Õpi ennast tundma: suhtle enam, määratle oma temperament, iseloomuomadused. Elu on liiga lühike, et otsida oma puudeid. Avasta oma plussid ja tegele nende arendamisega.

10. Omada huumorimeelt

Õnn tuleb nende juurde, kes naeratavad.

Tundmatu

Inimene, kes ei oska oma väikeste äparduste üle naerda, vajab kindlasti psühholoogi abi. Kahjuks puudub ühel kümnendikul inimestest huumorimeel. 15 minutit naeru lisavat elule juurde 3 päeva. Naergem terviseks!

11. Osata ennast kehtestada

Püüdes teistele õnne anda, saame ka ise õnnelikuks.

Maurice Maeterlinck

Väärtusta ennast ja väärtusta teisi, ela ise ja lase teistel elada. Enesekehtestamine ei ole autokraatne käitumine ega altruism, enesekehtestamine on elu elamise kunst, mida õpitakse ja omandatakse surmani.

12. Laste olemasolu ja nende hea elukäik

Parim viis lapsi kasvatada on teha nad õnnelikuks.

Oscar Wilde

Lapse olemasolu on suur õnn ning veel suurem on õnn, kui temast saab sinust targem, töökam ja asisem inimene. Aga kõige õnnelikum on olla õnnelik vanavanem.

13. Õpioskus

Kui sind valitseb mõistus, siis oled sa kuningas, kui aga keha, siis ori.

Cato

Inimene õpib surmani. Kõige vähem vanadusdementsust ja mälukaotusega seostuvaid pärilikke haigusi täheldatakse nende elukutsete seas, kus pidev õppimine on lausa kohustuslik: õpetajad, kirikuõpetajad, psühholoogid, arstid, posijad ja juristid. Ka olevat nende keskmine eluiga pikem. Teisalt elavad väga kaua needki, kes üldse ei õpi ega olegi õpivõimelised – sügava vaimupuudega inimesed. Ehk on nende õppimine lihtsalt nii aeglane, et nad õpivad õppimist ennast ning surevad enne, kui õpivad õppima. Olgu tervitatud eluaegne õpe!

14. Mõõdukas tolerants

Me kõik oleme rentslis, aga mõnel meist on pilk suunatud taevatähtede poole.

Oscar Wilde

Eestlastel olevat kuni kaheksa tuhat halba geeni – seega ei ole me keegi ilma puueteta. Öeldakse, et iga küla, arvata ka, et rahvas ja rahvus kasvatab ise oma geeniused, pätid ja mõrtsukad. Huvitav, et inimene leiab just teises seda, mis endas varjul. Ütleb ju vanasõnagi, et teise silmas näed pindu, aga enda omas palki ei näe... Samas on sul alati õigus väljendada oma tundeid sinule ebameeldiva suhtes. Teegi seda, aga minavormis: mida sa tunned ja arvad, mida loodad ja ootad, millest mõtled, millele toetud, millest vaimustud ning millest kurvastad... Hoidu teist asjatult süüdistamast, lahterdamast, sildistamast. Püüa mitte kasutada süüdistavat “sina”.

15. Omada ilumeelt ja seda arendada

Ilu on kõigest õnne lubadus.

Stendhal

Ilu olevat iga nägija silmades. Ilukool on loodus. See inimene, kes käib looduses lahtiste meeltega, oskab ilu näha ka eluta keskkonnas. Enamik ilust on varjatud ja vajab avastamist, otsinguid ning lapsemeelsust. Elu on nagu muinasjutt. Ära karda olla selles väikene laps, ja seda ka täiskasvanuna. Ülbus tapab ilu ja edevus enese.

16. Vähem valetada

Mõne inimesega rajame suhted tõele. Teisega valele. Need suhted pole vähem kindlad.

Albert Camus

Vale olevat vaimne põgenemine. Kuid ka ausus võib teinekord lausa tappa – seega tasub lihtsalt vähem valetada, et olla õnnelikum.

17. Spontaansus ja oskus kuulata oma sisehäält

Õnnel on sada nägu ja kes tema alati ära tunneb?

Ernest Hemingway

Meis kõigis istuvad sees üks ingel ja üks kurat. Õpi tundma seda häält, mis sind kaitseb, hoiatab, juhib ja suunab ning oledki veidi õnnelikum. Mõni arvab selle olevat saatusehääle, teine kaitseingli oma. Olen kogenud, et inimesed, kes püüavad kõike mõistuspärastada ja teaduse saavutustega põhjendada, on sageli üpris õnnetud, üksildased uitajad. Arvan, et me ei tea sellest elust ja tema olemusest suurt midagi. Seega tasub kuulata oma sisehäält enam kui teaduse teadmatust.

18. Positiivne mõttelaad ja oskus unistada

Enamik inimesi elab ja sureb nautimata õnne, mis ümbritseb meid kõikjal.

Maurice Maeterlinck

Minevikust ja vigadest peaks inimene õppima. Elada tuleb tänases ja tulevikule. Iialgi ei tohi elada ühte päeva korraga, vaid ikka aasta või paar, ideaalis viis. Õpi tehtud vigadest ja püüa neist tulevikus hoiduda. Kui astud üks kord uude pange, on see inimlik; kui teed seda teist korda, siis võib see olla ka kogemata; kui teed seda kolmandat korda, on ainult kaks võimalust: kas oled sügava vaimupuudega (andestatav ja mõistetav) või lihtsalt loll (karistatav ja kohandatav).

19. Omandada rollirepertuaar

Igal õnnel on oma mask.

Ivo Ivari

Mõni inimene olevat 24 tundi ülemus, teine alluv, kolmas ema või isa, neljas arst, viies haige, kuues töötu, seitsmes töönarkomaan, kaheksas armastaja, üheksas prostituut, kümnes luuletaja või elukunstnik, üheteistkümnes käitleja või väitleja, kaheteistkümnes jumalaasemik ja kolme­teistkümnes... Tea, et elu on rollimäng. Mida laiem on sinu rollirepertuaar, mida rohkem neid sinul päevas täita ja läita, oskus neid vahetada ning vahendada, seda õnnelikum oled. Õpi oma elu lavastama. Oska olla elumuinasjutus kas hunt, punamütsike, jahimees, haldjas, ingel või kurat, kuu või päike, vaikus või tuul, punane või must, aga jää kahe jalaga maa peale. Oled üsna õnnetu, kui mängid teiste lavastustes sõnatuid rolle.

20. Olla loov ja ennast jäädvustada

Ilma ime sünnita ja intuitsioonita on näitlemine lihtsalt amet. Aga koos nendega tekib looming.

Bette Davis

Üks mees leiutas aatomi ja teine aatomipommi; üks ülistab jäävuste jäävust ja teine lõplikku kaost. Iga inimene tahab endast midagi järgnevatele põlvedele maha jätta, ennast kuidagi jäädvustada, olgu siis või lauslollustega. Ei ole ühtegi täiuslikku inimest, eset, masinat, teooriat ega teadust, mida ei saaks täiendada, uuta ega muuta paremuse või halvemuse suunas. Tegutse siis, aga nii, et tulevased põlvkonnad ei peaks sinu loodu pärast punastama ega sinu nime maha salgama. Ka ühe puu istutamine oma elu jooksul on mingi loova loodu jäädvustamine sinu poolt – tee siis vähemalt sedagi.

21. Oskus oma aega hinnata ja väärtustada

Tõelise õnne leiab inimene ainult siis, kui ta elu aastaaegu samuti tähele paneb kui aastaaegu looduses.

Sigrid Undset

Aeg on ausaim kõigi inimeste suhtes, sest kõigi ööpäev, ole sa vaene või rikas, tark või rumal, valge või must, mees või naine, laps või rauk, akadeemik või prükkar, on 24 tundi pikk. Kes teeb, see jõudvat palju...

Iga kriteeriumi tasub ise hinnata 10 palliga. Iga tõelise sõbra omamine annab 3 palli, iga lapse omamine 5 palli ja sama palju tema eluoluga rahulolu.

- 100–120 palli oleks seega keskmine õnnelikkuse määr, aga alati on midagi võita või kaotada.

- Kui saad palle üle 160, siis ei maksa ennast veel üliõnnelikuks pidada, vaid kontrolli, kas sa ei ole midagi kogemata üle hinnanud või endale valetanud, mis on samuti sage ja igati vabandatav mõttetegevus.

- Kui palle kogub alla 50, tasub psühholoogiga nõu pidada ja oma käitumist muuta, küll siis pea ka õnne hakkab kogunema. Ei ole lootusetut olukorda ega lahendamatuid situatsioone, kui ainult endal jagub tahtmist nendega rinnutsi seista. Aidata saad ennast ikkagi ise, kuid vahel on lihtsalt vaja veidi neutraalse kõrvalseisja abi ja nõu.