Kui eelmise viie laada kokkuvõttena jõudis laadale kokku enamkui 45 000 üllitist, siis tänavune raamaturohkus üllatas korraldajaid Lääne-Virumaa keskraamatukogust nii, et juba peeti plaani korraldada järgmine raamatulaat suisa kahepäevasena.

Praegune asjade korraldus käib nii, et kaks päeva – laadaeelne reede ja laupäev kuluvad rahvalt toodava võtmiseks ja žanrite kaupa laudadele sorteerimiseks. Laat ise toimub emakeelepäeva ligidasel pühapäeval, mil huvilised saavad nelja tunni jooksul enesele piiramatutes kogustes tasuta kirjavara valida ja kaasa võtta. Mitmeil hinnanguil jäi sellest ajast aga väheseks. Samuti hakkab raamatute mitmekümnetonnise koguse sorteerimine ja liigutamine üle jõu käima suurima vaeva nägijatele, Lääne-Virumaa keskraamatukogu töökatele ja tugevatele naistele.

Raamatust lillepott

Kui esimesed laadad olid vaid tasuta kokku toodud raamatute tasuta laialijagamiseks, siis mida aeg edasi, seda enam oluline on ka kultuuriprogramm. Esinevad maakonna tuntud ja veel vähetuntud, aga juba lootustandvad artistid, ansamblid.

Sel korral tõmbas suurt tähelepanu raamatute taaskasutamise töötuba, mille juurde oli lisatud märge „Nõrganärvilistele ei soovitata.“ Nimelt õpetati seal raamatute taaskasutamist näiteks lillepottidena, mille saab hiljem koos seal kasvava lillega peenrasse istutada. Samuti jagati ideid, kuidas teha raamatutest ehteid, aga ka taburette ning toole. Tegemist polnud siiski mitte barbaarsusega vaid eluterve tõdemusega, et ka Rakvere laatadele toodavatest raamatutest leiab ikkagi vaid kaks kolmandikku uued omanikud. Muu aga rändab kõige kaduva teed. Miks siis mitte seda teekonda veidi pikendada? Raamatute taaskasutamise ideid jagasid Rakvere teatri peakunstnik Eveli Varik ja Lääne-Virumaa keskraamatukogu kunstnik Riina Runnel.

Laatade rohkus

Esimene Tasuta Raamatu Laat toimus Rakveres aastal 2009. Rakvere laat on muutnud kogu Eestis suhtumist kasutatud raamatutesse, andes neile tasuta ringluse ja uue elu. Rakvere laada eeskujul on tekkinud tasuta raamatu laadad üle Eesti, rääkimata aina lisanduvatest tasuta raamatute riiulitest või suisa raamatukogudest nagu näiteks Tallinna Lennuväljal.
Rakveres viis aastat korraldatud Tasuta Raamatu Laat kui emakeelse kirjavara päästmise ja väärtustamise aktsioon oli üks pretendentidest keeleteo auhinnale 2013.

„Tasuta raamatu laadast võidavad kõik – nii need, kes oma kodused raamaturiiulid tühjaks saavad, kui ka need, kes senini varjusurmas olnud raamatud enesele saavad.”nii selgitas hiljaaegu Kaili Õunapuu-Seidelberg, Lääne-Virumaa Keskraamatukogu direktor, üks tasuta raamatu laada korraldajaist.