Toona seadsid kõik grupiliikmed endale kaalulangetamisel nelja kuu peale eesmärgi, mille mittetäitmise korral lubati teatud rahasummast loobuda. Valgeristi eesmärk oli võtta nelja kuuga alla kuus kilo.

Mees räägib, et on pärast EPA lõpetamist kogu elu kaaluga kimpus olnud. Kooliajal kaalus ta oma 176cm pikkuse juures 74 kg, aga lõputöö kirjutamise nelja kuu jooksul, mil liikumine jäi väga soiku, kasvas see 16 kg võrra.

Šokolaaditahvel voodi kõrval

Kaalust alla võtmiseks sõi ta toona nädal aega vaid leiba ja sibulat ning jõi vett.

Ükskord vorstipoest mööda minnes lõid sealsed isuäratavad aroomid ninna ja mees murdus — ostis kilo Moskva vorsti ning hakkas seda juba tänava peal koju minnes mugima. Edasi tuli kilosid muudkui juurde ja rekordkaal on olnud 116 kg.

Kalju Valgerist tunnistab, et on väga magusamaias ja õhtuti telekat vaadates käis käsi ikka suu ja kommikausi vahet ning magama minnes võttis tihti šokolaaditahvli voodi kõrvale, et suu magusaks teha.

Pärast iseendaga kihlveo sõlmimist tänavu juunis muutis mees oma toitumisharjumusi päris tõsiselt. Magusa vähendas ta oma menüüs miinimumini — kommidest ja šokolaadist loobus täiesti ning kohvitassi kohta paneb varasema kahe asemel vaid ühe lusikatäie suhkrut. See-eest sööb suvel sügavkülma talletatud marju ilma neid suhkruga üle raputamata.

“On küll hapud, eriti jõhvikad ja astelpajud,” tunnistab saleneja. “Aga tervislikud. Tervislik ei peagi alati maitsev olema.”

See, et pekist sealiha Valgeristide laual enam ei ole, on iseenesest mõistetav. Lisaks ei söö ta kõhtu täis, vaid paneb kahvli ja noa käest siis, kui veel väike näljatunne on. Ja viimane toidukord on õhtul kell viis, pärast seda maiustab ta nälja korral oma koduaia õuntega.

Mõni aasta tagasi oli mees hädas valutavate ja kangete kätega, mida ei saanud õlast kõrgemale tõsta.

Ta proovis ära kõik olemasolevad võimalused, alustades võimlemisest, massaažist ja magnetravist ning lõpetades tablettide ja süstidega. Kõik see pakkus aga vaid ajutist leevendust ja üle pea särgi selga ajamine oli tõeline piin.

“Arvasin, et see mure saadab mind surmani, päris hirm oli,” tunnistab mees. Lõpuks suunati ta raviujumisse ja sellest oli abi. Seejärel hakkas usinasti basseinis käima ja teeb seda siiani, kolm korda nädalas.

Iga kord ujub kilomeetri, jagades selle kaheks-kolmeks osaks, mille vahepeal puhkab ja võtab saunas leili. “Kui tempokalt ujuda, läheb otsmik isegi vees märjaks,” naerab Valgerist.

Tema jaoks on kõige raskem juulikuu, kui Aura veekeskus on remondis. Siis tuleb kodumaja kõrval oleva järvega leppida, aga see ei meeldi nii palju kui ühtlase mõnusa temperatuuriga bassein. Mees arvab, et kui ta ujumas ei käiks, tuleks kätehäda tagasi.

Nüüd hakkas ta lisaks veespordile ka rohkem rattasporti tegema — neli korda nädalas ehk basseinivabadel päevadel. Kodus on tal selleks trenažöör, ja nagu eakas mees tunnistab, ega jalgrattaga päris maantee peale sõitma ei tahagi minna, kuna see on natuke ohtlik.

Kodus väntab ta tunde järgi vahel rahulikumas, siis jälle kiiremas tempos, kuni tekib paras väsimus.

“Liikuda on vaja, aga ainult liikumisega ei võta kaalu maha,” tõdeb saleneja. Sportides tekib ju suurem söögiisu ja kui sellele järele anda, on tulemus null. Seega tuleb nii söömist piirata kui rohkem liikuda. “Magusaga peab südame kõvaks tegema,” lisab ta.

Kaal langes oodatust rohkem

Nelja kuuga õnnestus eesmärgiks seatud kuue kilo asemel hoopis kaheksa kaotada. Sellega oli Valgerist kogu meeste liikumisgrupi kõige suurem saleneja. Ja kaal langeb järjest.

Praegu kaalub ta 92 kg, enesetunne on parem ning energiat ja võhma varasemast rohkem.

Koos kilode vähenemisega on ka kolesteroolinäit normi piiresse langenud. “Tahan suveks 85 kilo peale võtta,” avalikustab Kalju Valgerist oma edasised plaanid.

 Tartumaa meeste aktiivgrupp

- Tänavu juunis moodustati 37-liikmeline tervise- ja liikumisklubi, mille eesmärk on meeste tervise- ja liikumisalase teadlikkuse tõstmine.

- Aktiivgrupis osalevatel meestel mõõdeti pilootprogrammi alguses ja lõpus peamised tervisenäitajad (kehamassiindeks, vööümbermõõt, vererõhk, testosteroon, kolesterool, veresuhkur).

- Pärast tervisenäitajate mõõtmist selgus, et nelja mehe tervis oli nii kehvas seisus, et neil tuli hoopis arstide poole pöörduda. Viis meest ei saanud aga grupis ühel või teisel põhjusel osaleda.

- Kokkuvõttes võtsid neli kuud vastu pidanud 28 meest kaalus alla 41 kg.

- Parimad tulemused tulid suurima vööümbermõõduga (üle 100 cm) meeste grupis. Need kümme meest kaotasid nelja kuuga kokku 30 kg kehakaalu ja nende testosterooni tase tõusis 10%.

- Projekti rahastati LEADERi vahenditest.

- Järgmisel aastal on plaanis sellised meeste liikumisklubid luua ka teistes maakondades.

Allikas: www.mehedliikuma.ee