Seetõttu ootab muuseum kõigi abi, et seda perioodi meie minevikuloost paremini säilitada ja kajastada. Näitusele on oodatud erinevad esemed, fotod, plakatid ja mälestused, mis pärinevad Saksa okupatsiooni ajast. Kogutaksde nii argielu kui ka võimu, repressioonide ning sõjaga seotud materjali. Näiteks otsitakse selliseid esemeid nagu vändaga õhutõrjesireen, II maailmasõja ajal Eestis kasutatud jalg- või mootorratas, lippe ja vappe, tänavate- ja asutuste silte, plakateid ning lendlehti, mundreid, kiivreid, aga ka sukki ja šokolaadiümbriseid, mis vahetuskaubana eriti levinud olid.

Muuseum on huvitatud sel perioodil ise valmistatud esemetest nagu rõivad, jalatsid jmt. Muuseumi jaoks on oluline, et iga eseme või foto kohta oleks teada võimalikult palju infot: valmistamise ja kasutamise koht ning aeg, lood ja legendid, mida mäletatakse.

Juhul, kui te ei soovi oma esemeid, fotosid ja teisi materjale muuseumile annetada, palub muuseum siiski võimalust need näitusele laenutada või luba valmistada nendest koopiad.

Kellel on sobivat materjali, võtku ühendust ajaloomuuseumiga, annetajaile on tänuks priipääse muuseumisse. Kontakt ja info kogumisaktsiooni kohta laura.kipper@ajaloomuuseum.ee.

Ekspositsioon avatakse 2014. aasta detsembris Tallinnas ajaloomuuseumi Maarjamäe kompleksis, kus nüüdisaegseks muuseumikeskkonnaks korrastatakse endine suvemõisa tall-tõllakuur.