„Lootus oli ikka saada nüüd juba paar tonni ja arbuuse ka müüma hakata,” tunnistab mees. Paraku läks nii, et taimed tulid väga kehvalt üles, ei aidanud katteloor ega miski. Nüüd, kus võiks juba hakata saaki koristama, on põllul väiksed tumedad punnid ning täiesti selge, et need enam ei valmi.

„Kui praegu tuleks kuu aega korralikult kuuma, hakkaks midagi looma. Aga ega nüüd ei jää muud üle, kui taimed üles kiskuda. Isegi kõige kehvemat prognoosi arvestades poleks midagi niisugust osanud oodata,” sõnab Kupper.

Kuuma, lausa kõrbelisi kasvutingimusi armastaval arbuusil pole tänavuse ilmaga kasvuks vähimatki lusti.

„Üleüldse kasvas ainult sibul, ka küüslaugul polnud viga ja meie kandis on kartul korralik. Muude asjadega on kehvasti, isegi kasvuhoones hakkasid tomatid-kurgid hiljem valmima,” räägib Kupper.

Käega lüüa ta siiski ei kavatse. Kaks eelmist aastat andsid tunnistust, et lootust on ning suurimad arbuusid paisusid viie ja kaheksa kilo raskusteks.

„Mina alla ei anna,” kinnitab Kupper. Ilmataadiga rinda pistma ajab omakasvatatud arbuuside oivaliselt magus maitse ning teadmine, et need kasvavad puhtalt. Pealegi — tänavusest hullemat suve lihtsalt olla ei saa.

Rekordkõrvits 2010:
2010. aastal õnnestus Janno Kupperil kasvatada oma põllul ligi kaheksa kilo kaaluv arbuus. Foto: Janno Kupper

Ja tänavune saak:
Tänavu suvel on arbuusi asemel pisikesed punnid. Janno Kupperi arbuusipõld Koeru vallas. Foto: Janno Kupper