Noortel inimestel lagundab ensüüm nimega katalaas vesinikperoksiidi veeks ja hapnikuks. Vananedes katalaasitase langeb ja vesinikperoksiidikahjustusi parandavad ensüümid muutuvad laisemaks.

Nii seostuvadki hallid juuksed keskea saabumise ja esimeste vananemismärkidega. Inglise Bradfordi ülikooli teadlaste avastus võib seda kuvandit aga täielikult muuta.

Karin Schallreuter uuris koos kaastöölistega 2400 inimest, kel oli vitiliigo – naha laikpigmenditus. Selgus, et pigmendipuudulikkuse eri vormide puhul oli põhjuseks alati oksüdatiivne stress.

Umbes 60 protsenti vitiliigo all kannatajatest allusid hästi ravile pseudokatalaasiga, mis vähendas vesinikperoksiidi hulka nahas. Selle ravimi abil taastus nii inimeste algne nahatoon kui ripsmete värv. Nii saab pseudokatalaasiga lahti ka hallidest juustest.

Samas on mõned bioloogid näidanud, et hall karvkate võib loomariigis olla mitte vanadusnõtruse vaid pigem hea tervise märk. Hispaania loodusloomuuseumi uurijate kinnitusel on need metssead, kel on kõige rohkem hallikaid karvu kõige tervemad ja nende kehas on kõige rohkem kaitsvaid antioksüdandimolekule. Inimesed seevastu kulutavad hallide juuste varjamisele suuri summasid ja neile peaks uudis rõõmu tegema.

Uurimus ilmus ajakirjas FASEB Journal.