Seekordne kuraator on Kanuti Gildi Saali ja Baltoscandali kunstiline juht Priit Raud.

Priit Raud valis välja kaheksa lavastust: Homyan Ghanizadahi “Antigone” (R.A.A.M.), Juhan Ulfsaki “Idioodid” (Von Krahli Teater), Ingomar Vihmari “Õitseng” (Eesti Draamateater), Andres Noormetsa “Tuulte pöörises” (Rakvere Teater), ZUGA Ühendatud Tantsijate “Kohe näha, et vanad sõbrad”, Urmas Vadi “Peeter Volkonski viimane suudlus” (Tartu Uus Teater), Anu Lambi “Keskööpäike” (Tallinna Linnateater) ja Lauri Lagle “Kas ma olen nüüd elus” (Eesti Draamateater).

Noorte meeste kuraatoriks olles on saanud tendentsiks valida repertuaari avangardseid ja modernseid lavastusi, mistõttu eelistatud teatrite hulka kuuluvad Von Krahl, Tartu Uus Teater, kuid õnneks siiski ka teiste teatrite uudse lavastusmaneeriga silma paistnud tööd.

Sel aastal ei ole “Draama” põhiprogrammis Vanemuise, Ugala ega Endla lavastusi. Traditsioonilisel tugeval heade psühholoogiliste näitlejatöödega lavastusel ei ole eriti suuri šansse festivalile pääseda.

Nii leiab seekord lavastajate hulgast (mitte küll põhiprogrammis) vaatajaile vähetuntud nimesid nagu Sander Pukk ja Kertu Moppel, puuduvad aga Elmo Nüganen, Priit Pedajas ja Ingo Normet, kel kõigil on arvestuslikus ajavahemikus olnud uuslavastusi.

Ma ei usu, et festivali kuraatorite töö kerge on. Pigem võivad nad end tunda eeslina mitme heinakuhja vahel — huvitavaid silmapaistvaid lavastusi on ju palju ning valiku langetamine väga vastutusrikas.

Priit Raud on nimetanud seekordset “Draamat” allkirjaga teatriks, mõeldes selle all, et kogu trupp on lavastusele nii-öelda oma allkirja pannud. Ta rõhutab, et eesmärk oli kokku kutsuda head teatrid, mitte koostada teatrite edetabelit.

“Draama” festival on suuresti siiski noorele vaatajale suunatud, kuigi ka mõned Tartu eakamad teatraalid kasutavad võimalust Eesti uudsemat ja kaasaegsemat teatrit näha.

Aga peale kasvab juba uus teatripublik, kes loodetavasti säilitab oma teatriskäimise harjumuse ka kesk- või vanemas eas.

“Draama” põhiprogrammi lavastused

- Homayun Ghanizadehi “Antigone” — MTÜ R.A.A.A.M.).
- Juhan Ulfsaki “Idioodid” — Von Krahli Teater.
- Ingomar Vihmari “Õitseng” — Eesti Draamateater.
- Andres Noormetsa “Tuulte pöörises” — Rakvere Teater.
- ZUGA Ühendatud Tantsijate “Kohe näha, et vanad sõbrad”.
- Urmas Vadi “Peeter Volkonski viimane suudlus” — Tartu Uus Teater.
- Anu Lambi “Keskööpäike” — Tallinna Linnateater.
- Lauri Lagle “Kas ma olen nüüd elus” — Eesti Draamateater.
Priit Raua sõnul iseloomustab neid kaheksat väljavalitut see, et kõiki osalisi on lavastustervikus ära tunda.
- Kõrvalprogramm koondub nimetuse alla “Homne teater!”.