Selleaastased ringreisid lõpetab väljasõit Saaremaale. Saaremaale sõidu teeb eriliseks asjaolu, et kaasa on võetud lavastus “Ballettmeister“, mis oma spetsiifiliste tehniliste lahendust tõttu enamasti ringi ei reisi.

Saarlaste palvel ning koostöös Kuressaare Linnateatriga otsustati see suur ettevõtmine siiski ära teha ning “Ballettmeistriga“ antakse kaks etendust, täna kell 19 ja homme kell 18 Kuressaare Linnateatris.

“Ballettmeister“ on Urmas Vadi kirjutatud pseudoajalooline põnevuslugu, mis jõudis Andres Noormetsa käe all Endla lavale 2009. aasta kevadel.

Tänavu kevadel premeeris Eesti Teatriliit näidendit algupärase dramaturgia aastaauhinnaga. Žürii on põhjenduses öelnud, et näidendi kindla ja isikupärase vormi sees pulbitseb ajalugu kui elus ja ettearvamatu võimaluste virvarr. Eriku/Haraldi rolli eest pälvis Ago Anderson 2009. aasta parima meesnäitleja aastaauhinna. Samuti tõi see roll talle Helmi Tohvelmani preemia, mis antakse näitlejale silmapaistva kehakasutuse ja plastilise liikumise eest.

Lugu räägib 1940. aasta suvest, mil Eesti Vabariigis toimusid pöördelised sündmused. Oma kodust viiakse vangi president Konstantin Päts. Juhuse tahtel osutub presidendi päästemeeskonna juhiks tuletõrjuja Erik, kes koos kolme raskejalgse kaaslasega peab rahvatantsijateks maskeerununa võtma ette salamissiooni läbi Venemaa. Lavastuses mängivad Ago Anderson, Indrek Taalmaa, Sten Karpov, Priit Loog, Jaanus Mehikas, Liis Laigna, Triin Lepik ja Tambet Seling.

Kõige nooremale publikule on Saaremaale kaasa võetud lavastus “Kolm põrsakest ja hea hunt“, mille on kirjutanud Mati Unt ning lavastanud Enn Keerd. See on lustakas lugu kõige väiksematele, kus hea võidab ja kuri saab paraja palga. Ometi pole tegemist päris tuttava kolme põrsakese looga. Ka siin lavastuses tahavad kolm põrsakest endale maja ehitada, kuid abi tuleb sealt, kust seda sootuks oodata ei oska.

Selgub, et see, kes kuri ja paha välja näeb, ei pruugi seda tegelikult üldse olla. Lavastuses mängivad ja laulavad Ireen Kennik, Karin Tammaru, Tambet Seling ja Lauri Kink. “Kolme põrsakest ja head hunti“ näeb täna kell 15 ja homme kell 10 Kuressaare kultuurikeskuses ning homme kell 15 Valjala rahvamajas.