Kogu ettevõtmine andis tunnistust, et mitmed tekiomanikud hakkasid varasemast enam väärtustama oma perekonnas säilinud vanu esemeid ning neid senisest paremini hooldama ja säilitama. Hakati ka oma perekonna ja suguvõsa ajalugu uurima. Kõik see ja näitusele osaks saanud suur huvi sillutas teed uuele väljapanekule.

Seekordsel näitusel on väljas 33 tekki 17 lahkelt omanikult. Paremini säilinud erksavärvilised eksemplarid annavad tunnistust autorite julgest värvimeelest ning kõik tekid muidugi nende tegijate kudumis- ja tikkimislustist. Mõlemad näitused on kummardus meie esiemade ilumeelele ja käsitööoskusele ning töökusele ja loomerõõmule.

Samuti kummardus tekiomanikele-pärandihoidjatele, kes enda käes olevat rikkust on osanud alles hoida ja seda näitusel jagavad: Guido Eesmaa, Mare Haab, Mare Kolk, Külvi Kuusk, Egle Kõrvas, Evelin Kärner, Alar Mik, Tiiu Mäe, Tõnu Parmakson, Kersti Pent, Anu Pitka, Anu Randmaa, Ülle Rink, Eve Selisaar, Mari Tampuu, Elvi Trass ja Lia Vensel.

Muuseumi toimekas pere väärib kiitust selle eest, et on võtnud vaevaks näituse korraldamise kõrval kokku panna ka teemalaupäevad. See on tõeliselt hea vaheldus käsitööhuvilistele, kes tunnevad, et tahaksid teemaga rohkem tuttavaks saada, kuid igapäevane elutempo ei võimalda pikaajalistel kursustel osaleda. Hing ihkab ju ikka vahel pisikest käsitöösüsti, kas või teiste töid imetledes. Ja alati ei peagi ise tikkimispisteid tegema, vahelduseks on mõnus tarkuseteri noppida oma ala tõelistelt meistritelt.

Huvilistel on võimalik lisaks kaunite tekkide imetlemisele osa saada tekinäituse teemalaupäevadest. 21. märtsil on praktiliste oskuste õpituba. Lihtsamaid töövõtteid vanade tekkide puhastamiseks ja hooldamiseks tutvustab Marike Laht Eesti Vabaõhumuuseumist.

Teemapäevad algavad keskpäeval, nii jõuab veel kiiremad kodused toimetused korda saata ja rahuliku südamega sammud muuseumi poole sättida.

Väiksemad näitusekülastajad on oodatud tekinäituse muuseumitundi, kus tutvutakse saanitekkidega, lastel on võimalik koos juhendajaga sõiduks valmis seada ka sada aastat vana saan. Uuritakse, mis peitub kaunite mustrite taga. Tunni jooksul jõuab iga laps endale saaniteki kavandi luua. Järgmised muuseumitunnid toimuvad 2.–6. märtsini.

Näitus “Meelespeaõis ja kaheksakand 2. Esiemade kootud ja tikitud tekid erakogudest” jääb Harjumaa Muuseumis avatuks 5. aprillini. Täpsem info: www.hmk.ee.