• 15. III 1936 hüppas austerlane Josef Bradl Jugoslaavias Planica hüppemäel esimesena maailmas üle 100 m, sooritades 101,5 m pikkuse õhulennu.

Praeguse maailmarekordi 246,5 m püstitas 11. II 2011 Vikersundis norralane Johan Remen Evensen.

  • 16. III 2012 on Telepoisi 50. sünnipäev.

Esimest korda astus kunstnik Jaak Palmse loodud Telepoiss ETV ekraanile ja tegi kraapsu 16. III 1962. Telepoiss hakkas taanduma 1970. aastatel, mil lastesaateid asusid vedama Hunt Kriimsilm ja Buratino. 16. IX 2002 tuli kunstnik Meelis Arulepa värskendatud ja uue ülikonnaga Telepoiss ETVsse tagasi. 25. VIII 2008 ilmus ta ETV2 lastesaadetesse küll punkariks, küll emoks uuendatult. Värskendasid teda René Vilbre ja Daniel Müntinen.

  • 17. III 1992 suri sakslane Adolf Ottman.

Adolf, Anne-Marie, Emma ja Elisabeth Ottman sündisid Münchenis 5. V 1912. Neist said maailma vanimad nelikud. Adolfi surres olid nad 79 aastat 316 päeva vanad.

  • 18. III 1967 sõitis Edela-Inglismaal Cornwalli poolsaare ja Scilly saarte vahel karile 297 m pikkune supertanker Torrey Canyon.

See laevaõnnetus põhjustas esimese suure naftareostuse - merre valgus 80 000-119 000 t naftat.

Kujuta ette 100 (sadat!) rongi, igaühes 20 tsisternvagunit, igas vagunis 50 t naftat. Ja see kõik lastakse merre. Paraku pole Torrey Canyoni katastroof ammugi enam ainuke ega suurim.

  • 19. III 1934 tulistas Mitrofan Nikitin Moskvas Punase väljaku mausoleumis Lenini muumiat.

Sovhoosi Progress töötaja Mitrofan Nikitin tulistas kaks lasku, kuid Leninile pihta ei saanudki. Seejärel laskis ta kuuli endale südamesse. Taskus oli Nikitinil kiri, milles ta protestis kommunistide kuritegeliku võimu vastu. Teadet sellest sündmusest hoiti salajas enam kui 60 aastat.

  • 20. III on rahvusvaheline jutuvestjate päev.

Kevadisel pööripäeval tähistatakse rahvusvahelist jutuvestmise päeva.

Rootslaste ettevõtmine hakkas 2002. aastal levima ka mujale maailma. Sel päeval ja ööl räägib ja kuulab lugusid võimalikult suur hulk inimesi võimalikult paljudes keeltes ja kohtades. Tänavu on päeva teema "Puud", mullu oli see "Vesi", tunamullu "Valgus ja vari".

  • 21. III 2006 postitas Twitteri looja Jack Dorsey esimese säutsu.

Twitter on suhtlemisvõrgustik ja mikroblogimise veebisait. Twitteri kasutaja saab edastada lühisõnumeid - säutse (tweet). Säuts on kuni 140 tähemärki pikk ja see ilmub autori profiilil. Kasutajad saavad üksteist jälgida (follow).

Jack Dorsey esimene säuts oli "just setting up my twittr". Väljatöötamise ajal oli selle töönimetuseks twittr.

Tänu Twitterile on kirjanduses tekkinud uus žanr tviteratuur. Näiteks väga lühikesed lood.

Ajalehe keel oli aeglaselt muutunud, kuni ta ei saanud enam aru ühestki lausest. Aga keegi ei mõistnud teda, kui ta protesteerida püüdis.

"Ega me varem kohtunud pole?" ütles veidi väsinud härrasmees veidi igavlevale noorele daamile. "Oleme küll, isa," vastas see.

REIN RAUD

Ei ole kerge olla Saatus. Ma olen üle töötanud. Nii palju asju inimeste eest otsustada. Vahel pean pausi ja lasen asjadel juhtuda omasoodu.

 

"Kui ma vanaks ja väetiks jään, vajuta mulle padi näole ja lõpeta mu kannatused," ütlesin. "Harjutame, et kõik õigesti läheks," ütles naine.

SEAN HILL