Turniiri põhimõttel üles ehitatud sarja küsimuste koostamisel löövad kaasa Mati Talvik ja Tiit Kuningas, mälumängu juhib Gaute Kivistik.

Eetrisse jõuab saade “Eesti mäng” juunikuu lõpust.

Pühapäevaõhtune “2011”

Piret Järvise juhtimisel alustab 12. juunil Euroopa kultuuripealinna Tallinna sündmusi ja ideid kajastav saade “2011”. Kaamera ja mikrofoni ette satuvad nii kultuuripreemiate laureaadid kui ka inimesed tänavalt.

Kõige muu huvipakkuva hulgas tutvustatakse kultuuritempleid ja kultuurikuure, mis kultuuripealinlaste tallinlastegi jaoks üllatavad on.

Igas saates kõlab elav muusika.

14. juunil, mil möödub 70 aastat juuniküüditamisest, jõuab ETV eetrisse dokumentaalfilm “Mälestuste jõel”.

Filmi tegijate sõnul on see uurimisretk ajas ja ruumis, mõttes minnakse 70 aastat ajas tagasi — ärevasse juuniöösse, mil lõigati läbi palju elusaatusi ning algas ränk teekond kaugesse Siberisse.

Septembris 2010 läks kümneliikmeline uurimisrühm Tomski oblastisse eesmärgiga kohata seal siiani elavaid Eestist küüditatuid, otsida eestlaste jälgi ja haudu.

“Me leidsime eestlasi ning nende järeltulijaid igast paigast, kus veel elu oli. Küüditatute järeltulijaid, kuid ka neid, kelle vanavanavanemad olid tulnud Siberisse juba Stolõpini reformiga. Kuid me nägime ka, et Stalini eksperiment Siberi hõlvamiseks on täielikult läbi kukkunud,” ütles dokumentaalfilmi produtsent Gerda Kordemets.

“Mälestuste jõel” lõppedes mälestatakse Eesti Televisiooni ekraanil nimeliselt kõiki neid, kes jäid rängale küüditamise teele.

11. juunist algav “Iloline inemine” on kümnest saatest koosnev sari Eesti inimestest. Saate autor Tiina Rebane on seda meelt, et liiga vähe pööratakse meil tähelepanu neile, kes pole kuulsaks saanud.

“Ometi on Eestimaal küllalt inimesi, kellega tutvudes mõtled, et voh, selle inimese ees võtan mütsi maha või et ta tegeleb väga huvitavate asjadega või et ta on lihtsalt hea inimene,” selgitas Rebane.

ERRi Tartu stuudios valmiva sarja peategelased on seotud Võrumaaga, saade on osa “Vana Võrumaa kultuuriprogrammist”.

“Lauluga maale”

Oodatud sari “Lauluga maale” rändab sel suvel läbi kümne maakonna.

Esimene salvestus toimub pühapäeval, 12. juunil kell 18 Kukruse mõisa õuel ja on avasaatena eetris 18. juuni õhtul. Eesti laulurahvaga koos esineb Gerli Padar ning juttu eri paikade inimestega teeb Maalehe ajakirjanik Jüri Aarma.

Nii Rabarock kui ka ilusa muusika festival Schilling saavad ETV eetris enne toimumist eeltutvustatud eraldi saadetega. Fookusesse võetakse mõlema sündmuse esinejad ja atmosfäär.

Klassikalise muusika austajad näevad 2. juunil Viini Filharmoonikute suveöö kontserti otseülekandes Austriast Schönbrunni lossi aiast.

Kontsert toimub kohapeal rohkem kui sajale tuhandele kuulajale tasuta. Kontserdi teemaks on “Virtuoossed pildid”, orkestrit juhatab Valery Gergiev.

Nädal hiljem, 9. juunil näitab ETV Viini Filharmoonikute Madridis toimuvat kontserti, kus esitatakse Gustav Mahleri 9. sümfoonia Daniele Gatti juhatusel.

16. juunil näitab ETV kokkuvõtet Klaudia Taevi nimelisest ooperilauljate konkursist Pärnus.

Laulu- ja tantsupeo tuules

XI noorte laulu- ja tantsupeo “Maa ja ilm” nädalal alates 27. juunist on ETVs õhtused reportaažid peoks valmistumisest. Suursündmus ise on tavapäraselt otse-eetris.

Igaõhtuse “100 luulepärli” kohale on asunud peost inspireeritud lühisaade “Maast ja ilmast”, kus igal õhtul tutvustatakse üht eset või mõistet Eesti pärimuskultuuris.

Vanad mõisted ja tähendused jõuavad vaatajateni Karl Martin Sinijärve osava sõna ja Helen Valkna režii vahendusel. Sõnu aitasid tegijail mõista Eesti Rahva Muuseumi teadlased.

Traditsiooniliselt saab otseülekandes ETV vahendusel osa ka võidupüha paraadist 23. juunil ning taasiseseisvumispäeva tähistamisest 20. augustil.

Suurest spordist

Spordisündmuste ülekanded kuuluvad ka sel suvel ETV kavasse. Näeb jalgpalli EMi valikmänge ning Eesti sõpruskohtumisi Tšiili ja Uruguayga. 8. juunil on kavas käsipalli EMi otsustav valikmäng Eesti ja Makedoonia vahel, mille võitja saab edasi EMi finaalturniirile. Juunioride Euroopa kergejõustiku meistrivõistlusi näitab ETV 21.–24. juulini, Eesti meistrivõistlusi kergejõustikus 30.–31. juulil.

Augustis on mitmeid korvpallikohtumisi, 5.–7. augustini vahendab ETV nelja meeskonna turniiri Saku Suurhallist, kus Eesti meeste korvpallikoondis kohtub Gruusia, Rootsi ja USA meeskonnaga. Kergejõustiku MMi ülekanded Lõuna-Koreast on eetris 27. augustist 4. septembrini.

Veikko Täär ja teised

Rahvaspordi sõbrad saavad kaasa elada Veikko Täärile, kes on püstitanud endale suveks uue eesmärgi — läbida TriStar Pühajärve triatloni 111 kilomeetri pikkune distants.

Uut sarja “Täär treenib triatloniks” näeb 5. juunist pühapäeviti kell 19.15. Triatloni kolme ala — ujumine, rattasõit ja jooks — aitavad Tääril sobitada oma ala eksperdid Marko Albert, Ain-Alar Juhanson, Allan Oras, Margus Pirksaar jt.

Läbi üheksaosalise saatesarja panevad end koos Veikko Tääriga proovile ka laulja ja muusikalinäitleja Gerli Padar, Tartu linnapea Urmas Kruuse, luuletaja Contra ning Noorkuu laulja Rein Kahro.

Alates 4. juunist jõuab laupäevaõhtuti vaatajateni Evelyn Waugh’ samanimelise romaani järgi 1981. aastal valminud draamasari “Tagasi Bridesheadi”.

Kordusesse lähevad oodatud omamaised sarjad — “Tuulepealne maa” neljapäeviti kell 20 alates 2. juunist ja “Ohtlik lend” esmaspäeviti kell 20 alates 6. juunist.

Juulist näitab ETV reedeõhtuti populaarseid Eesti filme läbi aegade. Pärnu filmifeativali linateoseid näeb aga 4.–10. juulini.