Paljudes majandussektorites (sh taime- ja loomakasvatus, kosmeetika- ja farmaatsiatööstus) on geneetilised ressursid olulised ja muutuvad üha tähtsamaks. Suur osa neist ressurssidest on koondunud arenevates riikides asuvatesse elurikastesse paikkondadesse. Selgete eeskirjade puudumine on tekitanud olukorra, mida tuntakse biopiraatluse nime all – mõned riigid on teatanud, et võõramaised teadlased rikuvad nende suveräänseid õigusi. Usalduse puudumise tõttu on mõnikord kehtestatud piirangud, millega tõkestatakse juurdepääs geneetilistele ressurssidele.

Ettepanekuga tahetakse selliseid kartusi vähendada ning samal ajal suurendada võimalusi, mis on seotud looduspõhistele toodetele ja teenustele suunatud teadusuuringute, arendustegevuse ja innovatsiooniga.

Geneetiliste ressursside kõigi ELi kasutajate võrdsed võimalused peaksid olema eriti kasulikud väikese ja keskmise suurusega ettevõtjate ning riiklikult rahastatud mittekaubanduslike teadusuuringute jaoks, ning samal ajal tõhustama ka rahvusvahelist koostööd.

Määruse kohaselt loodaks ELi register, mis kajastaks usaldusväärsete kogude (nt seemnepangad ja botaanikaaiad) andmeid ja milles oleks kindlaks määratud kogud, millega kaasneb kohustus esitada üksnes täielikult dokumenteeritud geneetiliste ressursside proove. Teadlasi, kes saavad oma uurimismaterjali usaldusväärsest kogust, loetakse hoolsuskohustuse täitnuks. Juurdepääsu tingimuste ühtlustamiseks liikmesriikides luuakse ELi platvorm.

Kavandatud meetmeid hindavad nüüd Euroopa Parlament ja nõukogu, ning kui nad on teksti suhtes kokku leppinud, saab meetmetest ELi õigus.

Geneetilised ressursid on eluliselt oluline sisend paljude ELi tööstusharude jaoks. Näiteks on 26% kõigist viimase 30 aasta jooksul heakskiidetud uutest ravimitest kas loodustooted või loodussaaduste derivaadid.