Euroopa Filmiakadeemia on otsustanud, et ihaldatud filmiauhinnad jagatakse vaheldumisi Saksamaaga ka mõnes teises Euroopa riigis. Seega — ühel aastal Saksamaal, järgmisel aastal kusagil mujal Euroopas.

Eestile langes see võimalus seetõttu, et oleme Euroopa Liidu üks uusi liikmeid, aga eelkõige oleme riik, kus filmikunst on väga edukalt edenenud. Teiste sõnadega — põhjuseks on meie kiire areng.

Ei saa mööda minna ka isikutest, tänu kellele tänavune galaõhtu toimub. Arvan, et ilma PÖFFi juhi Tiina Loki ja Peeter Rebase tugeva tutvustustööta jäänuks asi ehk olemata.

Seega peetakse Saksamaal väikest Eestit tugevaks filmimaaks?

Arvan, et huvitava kinokeelega riigiks kindlasti.

Otsus pidada Euroopa Filmiakadeemia auhindade jagamise galaõhtu just Tallinnas, sündis tegelikult 2007. aasta detsembris Berliinis toimunud 20. filmigalal.

Mille eest teie peate vastutama?

Mina vastutan selle eest, et Eesti televisioon tooks selle piduliku ürituse nõutaval tasemel teleekraanidele.

Oleme sel õhtul ainus riik, kes üritust otseülekandes näitab. Loomulikult on seda võimalus otseülekandes vaadata ka Euroopa Filmiakadeemia kodulehelt. Kuid rahvusringhäälingutest oleme ainukesed, kes seda ülekannet teevad.

Küllap ERRi juhatuse liikmena oskate öelda ka, kui palju sellise rahvusvaheliselt olulise ürituse edastamine meie maksumaksjale maksma läheb.

Õnneks mitte eriti palju. Kui täpsem olla, siis ligikaudu 150 000 krooni — selline on ürituse litsentsi hind. Kuna tootja on ikkagi filmiakadeemia, siis jäävad kulud ja ka kogu tootmisvastutus nende kanda.

Kuidas see õhtu üldjoontes välja nägema hakkab?

Minu teada oodatakse Tallinnasse Nokia kontserdisaali 1400 külalist.

Rohkem oskan selgitusi jagada selle kohta, mida teleülekandes näha saab. Ülekanne algab kell 18.30, see tähendab, et poolteist tundi enne ürituse algust avatakse niinimetatud punase vaiba tseremoonia.

Ehk siis, ka televaataja saab näha, kes on need külalised, kes mööda punast vaipa kontserdisaali lähevad.

Kes täpsemalt siis?

Kõik külalised. Nii need, kes on loosi tahtel peole pääsenud kui ka kutsetega külalised.

Kas sellele õhtule müüdi ka pileteid?

Minu andmetel on oodatud ainult kutsetega külalised.

Täpsustuseks võin lisada, et Eesti Rahvusringhäälingule on selleks õhtuks eraldatud 10 kutset.

Tagasi punase vaiba juurde. Kuhu selle kaudu jalutajad jõuavad?

Eks ikka kontserdisaali. Me teeme sellest pikast tseremooniast ka veerandtunnise kokkuvõtte. Kindlasti näeb televaataja sel õhtul Euroopa filminduse tähtsaid tegijaid.

Kui palju on selle üritusega seotud Venemaa?

Euroopa Filmiakadeemia auhindade jagamine on loodud Euroopa filmi väärtustamiseks. Ja kui sinna skaalasse mahuvad Vene filmikunsti esindajad, siis — miks mitte. Venemaalt on 37 akadeemia liiget.

Aga Eestist?

Kakskümmend.

Eestist on ka üks õhtujuhte — Märt Avandi.

Avandi nime käis Euroopa Filmiakadeemia ise välja. Õhtujuhte on kokku kaks, Avandi kõrval veel Saksa koomik Anke Engelke, kes ka möödunud aastal filmiauhindade galat juhtis.

Lavalt saali käib suhtlemine inglise keeles, kuid nominendid, kes lõpuks tiitlitega pärjatakse, esitavad oma tänukõne igaüks oma emakeeles.

Ka eestlased konkureerivad filmiga “Püha Tõnu kiusamine“ parima kunstnikutöö auhinnale.

Nii et sel õhtul võib hea õnne korral kuulda Nokia kontserdisaali lavalt ka eesti keelt?

Võib, kuid võib juhtuda ka, et tänukõne esitatakse soome keeles, sest filmi “Püha Tõnu kiusamine” teine osapool on Soome.

Kas lõppkokkuvõttes võib seda üritust pidada Ameerika Filmiakadeemia Oscarite jagamise Euroopa variandiks?

Laias laastus küll, kuigi Euroopa Filmiakadeemia auhind loodi just vastukaaluks Hollywoodi kommertslikule filmitööstusele.

Samas ei maksa unustada, et iga säärane tseremoonia on ka meelelahutuslik sõu.

Euroopa Filmiauhindade gala

- ETV alustab ülekannet 4. detsembril kell 19.45 külaliste piduliku saabumisega punaselt vaibalt.

- Eesti vaatajatele teeb sealsamas sissejuhatuse filmiasjatundja Ilmar Raag. Piduliku õhtu alates kuuleb Raagi häält aga juba kaadri taga, temaga koos kommenteerib suursündmust Solarise keskuse stuudiost filmiekspert Karlo Funk.

- ETV otseülekanne kestab kuni AK alguseni ning jätkub seejärel kell 21.15–22.40.

- Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) vahendusel pakutakse ülekannet kõigile 75-le EBU liikmele 56 riigist, lisaks on EBU-l 43 assotsieerunud liiget, kel on ligipääs sündmusele samadel alustel.

- Euroopa Filmiakadeemia kodulehe kaudu oli huvilistel võimalik osaleda publiku lemmiku (People’s Choice Award 2010) üleeuroopalisel Interneti-hääletusel. Pidulikul galal Tallinnas antakse kätte ka publikulemmiku preemia.

- Eelmistel aastatel on Euroopa kinopubliku lemmikuteks teiste seas osutunud ka Eesti kinodes jooksnud linateosed “Volver” (režissöör Pedro Almodóvar), “Amélie” (Jean-Pierre Jeunet) ning Danny Boyle’i “Rentslimiljonär”.

- Lisaks filmistaaridest nimekatele väliskülalistele, Euroopa Filmi-akadeemia liikmetele ja ligi 300 ajakirjanikule, kes selleks puhuks Tallinna sõidavad, jõuab Solarise keskuses korraldatav gala enam kui 50 riigi televaataja ette.

- Euroopa filmiauhinna 2010 korraldajad Tallinnas on Euroopa Filmiakadeemia, EFA Productions ja MTÜ EFA 2010 ning partneriteks SA Tallinn 2011, Eesti Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Eesti Rahvusringhääling, Tallinna Pimedate Ööde Filmifestival ja BDG.