Üle läve astudes jääb esmalt silma kihnlaste jõulubu – mänd, mis on saanud näpupaeltest rõõmsavärvilised lipsud ja paberist meisterdatud ehted külge, õunad ja kommid pealekauba.

Laealusele nöörile, mis tulija pilku püüab, on riputatud sokke ja kindaid, juuresoleval kirjal seisab vaid üks sõna UKRAINA. Ja kõik on ütlematagi selge – see on Kihnu ja Manija naiste panus sealsete sõjameeste toetuseks. Kindadki on kootud nii, et püssist paremini lasta saaks – nimetissõrm teistest eraldi.

Sagimist jagub igaks päevaks hommikust peale. Lõuna paiku algavad töötoad, kus naised näitavad kudumise, erinevate paelte ja nukkude meisterdamise võtteid ning räägivad oma elu juhtumisi. Kesknädalal tuleb Kihnust kudumist õpetama ja lugusid rääkima saare hinnatuim käsitöömeister Ärma Roosi, neljapäeval on mandrikihnlaste üläljõstminõ ja nii kuni pühapäevani välja, kui peetakse kihnu jõulupuud. Kohapeal saab vaadata ka Kihnu-ainelisi tõsielufilme.



KIHNU JÕULUPUU 2014 UUE KUNSTI MUUSEUMIS

Avatud kell 10.00 – 18.00

Õpitoad kell 14.00 – 18.00

Kolmapäev, 3. detsember

Kell 14.00 Vardakudumise õpituba. Ärmä Roosi õpetab kinda ja poolsuka kudumist.
Kell 17.00 Roosi räägib põnevaid lugusid oma lapsepõlvest, kooliteest, haruldastest ilmastikunähtustest ja saarenaiste käsitööst.

Neljapäev, 4. detsember
Kell 13.00 Õpituba koolilastele. Käepaela punumist õpetab Roo Salme.
Kell 16.00 Mandrikihnlaste üläljõstminõ.
Räägime, kuidas Kihnus jõule peeti ning peetakse. Õpime jõulumängu "liiad ning paarid" , selleks peab iga osavõtja kaasa võtma peotäie metspähkleid. Laulame vanu laule ja tantsime kihnu tantse akordioni ning kitarri saatel. Tantsimist õpetab Lahe Meeli.

Reede, 5. detsember
Kell 14.00 Vardakudumise õpituba. Randli Leida selgitab kihnu kinda ja ruhnu suka roosimist ning räägib huvitavaid lugusid oma elust nii Kihnus kui Ruhnus.

Laupäev, 6. detsember
Kell 14.00 Nukuteo õpituba lastele. Kiusu Tuuli õpetab kihnu nuku valmistamist ja riietamist.
Kell 16.00 Laupa õhta lauluga. Roberti Marta eestvedamisel laulame regilaule.

Pühapäev, 7. detsember
Kell 13.00 Kihnu mängude õpituba. Õpime koos vanu kihnu mänge ja meenutame naljakaid lugusid kihnu keeles.
Kell 14.00 - 16.00 KIHNU JÕULUPUU lõpuõhtu.
Laulame kihnlaste uuemaid rahvalikke laule Kuraga Mari ja Anto pillimängu saatel.

Kõigil Kihnu Jõulupuu päevadel Uue Kunsti Muuseumis saab vaadata ka Mark Soosaare Kihnu-ainelisi filme: "Kihnu naine", "Vaarao sõjavägi", "Kihnu mees", "Kihnu Kristjan", "Kihnu naenõ, tutt pios", "Kihnu ljõnnuaabets", "Rasmus, kormonaudid ning...".