Emajõgi on praegu ligi meetri võrra normist kõrgem. Eelmisel talvel oli olukord sarnane, ka siis ei saanud pallitud heina niiskematelt aladelt talvel kuidagi kätte ning ka suvi oli sombune.

"Jaanist jõuludeni oli vähemalt 10-15 sentimeetrit vett ikka. Üldiselt juhtub selline asi paar-kolm korda kümne aasta jooksul. Tahaks loota, et nüüd on need paar korda täis saanud," ütleb Ilves, kellel jäid heinapallid kätte saamata ligi 35% niidetud aladelt ehk ligikaudu 40 hektarilt.

Nii sügavale uputatud heinapallide korral ei aita ka jää, sest jääkihi alla jääb sügav vesi, millesse traktor heinapalli välja kangutades ise sisse vajub. "Kui tuleks arktiline talv ehk kolm nädalat -20 kraadi, ei oleks probleemi, iseasi, kas siis pallid välja saaks," ütleb Ilves.

Kuna Alam-Pedja luhad on kaitsealused pool-looduslikud kooslused, on aeg, mil nendel võib traktoriga toimetada vaid kuus suvenädalat, mistõttu jäi paljudel aladel hein üldse tegemata. Enda veistele sai Ilves siiski söödavaru kõrgemate alade pealt kokku, ent naabritel oli olukord olnud hullem.

Piltidel oleval luhal Tartu-Tallinna maantee ääres enne Kärevere silda ujub vees justkui terve suguvõsa luikesid.