Täna peavad seda Eesti, Island, Norra, Rootsi ja Soome.

Isadepäev on rahvusvahelistest pühadest vist küll kõige rohkem mööda kalendrit laiali – seda peetakse vähemalt 27 eri päeval alates 23. veebruarist (Venemaal) kuni 26. detsembrini (Bulgaarias). Enim riike (76 maad, sh Hiina, India, Prantsusmaa, USA, Inglismaa) peab isadepäeva juuni kolmandal pühapäeval. Leedus on see juuni esimesel pühapäeval, Lätis septembri teisel pühapäeval, Ukrainas septembri kolmandal pühapäeval.

Inglismaal visatakse villast, et isa saab oma kingi kätte isadepäeval ja ema enda oma üheksa kuu pärast. Seal peetakse emadepäeva paastuaja neljandal pühapäeval (nt tuleval aastal on see 15. märtsil), üheksa kuud pärast isadepäeva (nt tänavu oli see 15. juunil).

***

Kui ma olin 14aastane, oli mu isa nii rumal, et suutsin teda vaevu välja kannatada. Kui ma aga 21 täis sain, ei jõudnud ma ära imestada, kui palju on vanamees selle seitsme aastaga juurde õppinud.

MARK TWAIN

Vanaisa kingib nelja-aastasele poisile isadepäeva eel veepüstoli. Poiss hakkab muidugi kohe kõiki laskma.

Poisi isa küsib vanaisalt: “Miks sa talle selle ostsid? Kas sa ei mäleta, kuidas me omal ajal sind veepüstolitega hulluks ajasime?”

“Mäletan küll,” muigab vanaisa, “miks ma ei mäleta...”