Kongo Vabariigi pealinn. Pindala 100 km2, rahvaarv 1,6 mln.

Linna asutas 1880ndatel Nkuna küla kohale Prantsuse maadeuurija Pierre Savorgnan de Brazza. Itaalia krahvina sündinud mehe tiitlinimi on pärit Aadria mere Brazza saarelt, mis praegu kuulub Horvaatiale ja kannab nime Brač.

Saare nimi on pärit illüüria keele sõnast brentos ("punahirv" - neid elas saarel palju), mis vanade roomlaste suus muutus Bretiaks ja Brattiaks. Nii et hea tahtmise korral võiks Brazzaville'i nimi tähendada "hirvesaarekrahvilinn".

• Bratislava.

Slovaki Vabariigi pealinn. Pindala 368 km2, rahvaarv 462 600.

"Salzburgi annaalides" (IX-X saj) mainitakse linna Brezalauspurc ("Braslavi kindlus"). Braslav oli Alam-Pannoonia vürstiriigi viimane vürst IX sajandi lõpul.

XIX sajandi ajaloolased oletasid, et linn on saanud nime Böömimaa hertsogi Břetislav I (1002/1005-1055) järgi ning 1844. a kasutati saksapärase Pressburgi asemel esimest korda nime Bratislav.

Pärast I maailmasõda tehti ettepanek nimetada linn USA presidendi Woodrow Wilsoni auks Wilsonovo mesto ("Wilsoni linn").

Aastast 1919 on linna nimi Bratislava. On maitse asi, kas seda tõlgendada kui "Braslavi au" või "Břetislavi au".

Bratislava vapp.

• Bridgetown.

Barbadose pealinn. Pindala 40 km2, rahvaarv 98 000.

Nimi tähendab "sillalinn". Kui inglased 1628. a saarel maabusid, oli see inimtühi, kuid praeguse linna kohal oli põlismaalaste rajatud sild üle soo. Esialgu kutsuti linna Indian Bridge "indiaani sild").

• Brüssel.

Belgia Kuningriigi pealinn. Pindala 161 km2, rahvaarv 1,1 mln.

Nimi tähendab "soomaja" - on pärit vanahollandi ehk vanaalamfrangi keele sõnadest broek ("soo") ja sel ("maja").

• Budapest.

Ungari pealinn. Pindala 525 km2, rahvaarv 1,7 mln.

1873 ühendati Doonau vastaskallastel asuvad Buda ja Pest ühiseks Budapestiks.

Nimi Buda võib pärineda selle asutajalt, hunnide juhi Attila vennalt Bledalt (ungari k Buda) või slaavi tüvest voda ("vesi"). Roomlastel oli siin asula Aquincum (ladina sõnast aqua - "vesi").

Nimi Pest võib pärit olla slaavi sõnast, mis tähendab koobast või ahju (vrd vene peštšera ja petš), mis viitab kas koopale, kus põles tuli, või lubjaahjule.

• Buenos Aires.

Argentina Vabariigi pealinn. Pindala 203 km2, rahvaarv 2,9 mln.

Nimi tähendab hispaania keeles "pärituuled".

XIV ehitati Sardiinia pealinna Cagliari juurde hispaaniapäraselt Buen Ayre ehk itaaliapäraselt Bonaria ("hea õhk") künkale Neitsi Maarja pühamu. Künka otsas ei olnud tunda lehka, mis valitses soo kõrval asuvas all-linnas.

Kloostrisse toodi neitsi Maarja kuju, mis olevat imepäraselt vaigistanud tormi Vahemerel. Tänu sellele oli Nuestra Señora del Buen Ayre ("Pärituulte Jumalaema") Hispaania meremeeste kaitsepühak, keda kutsuti merel appi pärituult (buen ayre) tooma.

1536. a Rio de la Plata juurde asutatud ja 1541. a maha jäetud sadam sai nimeks Santa María del Buen Ayre ("Pärituulte Püha Maarja").

1580. a kolmainupühal sinna uuesti asutatud linn sai nimeks Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto de Santa María de los Buenos Ayres ("Pühima Kolmainu linn ja Pärituulte Püha Maarja sadam").

Kõnekeeles on Buenos Airesest saanud juba Baires.