Astuvad küll vaid Willemi saatjad-omanikud Monika ja Toivo Salumaa, hobune ise laseb lõdvas traavis oma väikestel kabjakestel usinasti vastu teekatet toksida. Justkui tasase käiguga õmblusmasin.

Hooldekodu elanikud on Willemile vastu tulnud. Mõni plaksutab rõõmust käsi, teine tormab hobust kallistama. On ka neid, kes teda vaid pilguga saadavad.

Professori visiit

Willem on justkui professor, kes käib iga nädala viimasel tööpäeval hooldekodus suurt visiiti tegemas. Otseselt ta kedagi ei ravi, kuid ootusärevust ja taaskohtumisrõõmu pakub paljudele.

“Meie külaskäigu peamine mõju ongi emotsionaalne,” räägib tegevus- ja ratsutamisterapeut Monika Salumaa. “Hobust tulevad silitama – kas või ühe korra ja hästi kiiresti – ka need, keda ümbritsev maailm tavaliselt ei huvita.”

Teistele meeldib jälle hobuse lakka ja saba harjata, selleks on Monika Salumaal harjad kaasas. Willem troonib tema ümber sagivate inimeste keskel tõeliselt rahuloleva näoga, justkui teades, et kannatlikkus on selles asutuses peamine töövahend.

Nende juurde, kes õue tulla ei saa või ei taha, läheb hobune tuppa. Paar-kolm astet trepist üles ja teist sama palju alla tagasi pole tema jaoks mingi probleem. Pistab voodis lamajatele nina pihku ja lubab end kallistada-patsutada kõigil, kel selleks vähegi soovi on. Kogu pooleteisetunnise visiidi vältel püsib hobune uudishimulik ja ergas.

Willem ei käi mitte niisama hooldekodus ringi lonkimas, vaid teraapiateenust osutamas. Tegemist on teenusega, mida võivad osutada vaid õppinud inimesed ja selleks välja õpetatud teraapiahobused.

Õpetatud teraapiahobune

“Igaüks teraapiateenust osutada ei tohi. Oma hobust võid sa ju hästi tunda, aga sellest ei piisa. Ka kliente, nende puudeid ja haigusi peab läbi ja lõhki teadma,” hoiatab Salumaa isetegevuslike terapeutide eest. Salumaa on lõpetanud Oulu Kõrgema Tervishoiukooli tegevusterapeudi diplomiga ning hiljem omandanud lisaks ratsutamisterapeudi eriala.

Willem van der Angeliaan on esimene hobune Eestis, kes hooldekodus mõõduka, raske ja sügava puudega ning psüühikahäiretega klientidele teraapiateenust osutamas käib.

Ratsutamisteraapia olemuse ja koolitatud ratsutamisterapeutide nimekirjaga saab tutvuda Eesti Ratsutamisteraapia Seltsi kodulehel www.ratsutamisteraapia.ee.