On teada-tuntud fakt, et südamehaigused on Eesti inimeste peamine surmapõhjus. „Südame- ja veresoonkonnahaigusi esineb palju, haigusterühm on suur ja põdejaid hulgaliselt,“ märkis tohter ning lisas, et Eestis pole lihtne leida südame- ja veresoonkonna mõttes täiesti tervet täiskasvanud inimest.

Inimsüdame tervist aga mõjutavad ka romantilises plaanis südamega seotud tunded ning tähetark Igor Mang soovitab alanud kevadest võtta nii palju kasulikku kui võimalik.

„Armuge! Kevad on selleks väga sobilik aeg. Kõik õitseb ja õilmitseb, miks mitte siis inimesed,“ rääkis Mang Maalehele. Eriti innustab ta armuma noori inimesi, kuid eakamatelgi ei jookse romantilised tunded astroloogi arvates külgi mööda maha.

Armastus on see, mis elu edasi viib! Poeesia ja kunst pole kunagi sündinud ilma armastuseta,“ meenutas Mang sajanditetaguseid aegu. Ning muretses, et kaasajal ongi meil asjad selles plaanis kuidagi kurvaks jäänud – inimesed keskenduvad liialt materiaalsele.

Igor Mangi seisukohti toetab ajakirja Kodutohter veergudel ka nõustaja Anneli Salk: „Armumine on elu kingitus. See lööb inimese silmad särama ja annab uue tunde. Armumine annab lisajõudu, maailmataju läheb avaramaks ja sügavamaks, positiivsemaks ja helgemaks. Immuunsüsteem paraneb, rakud uuenevad, inimene nooreneb, see on midagi müstilist. /…/ Armumine on nagu uks kahe inimese tunnetesse, ja kunagi ei tea, kuhu see viib.“

Kõigil aga pole südamenädalal ega võib-olla terve kevade jooksulgi mitte käepärast inimest, kelle suhtes end romantilisele lainele häälestada ning kellega koos oma südame tervist parandada. Mida nemad peaksid tegema?

„Pole tähtis, keda või mida te armastate. Olgu see mees või naine või kasvõi puu, minugipoolest. Peamine on armastada!“ hüüatas Igor Mang innustunult. „Ka samasooliste armastuses ei näe ma mingit pattu. Armastus pole kellegi teise asi, see puudutab ainult armastajaid. Kuigi ma kirikust väga lugu pean, ütlen, et selle koha pealt pole kirikuisadel küll mingit õigust sõna võtta.“


Fred Jüssi: "Elu pingeid võib samastada ja mingil määral võrrelda ka kirgedega. Mis sind kannab, kui sa midagi kirglikult teed... Sa võid seda samastada entusiasmiga. Kirg võib maha jahtuda, aga armastus on eatu. Ilma armastuseta ei sünni midagi tõeliselt väärtuslikku. Armastus ei küsi east."

Pikemalt saad Fred Jüssi mõtteid armastusest ja armumisest lugeda SIIT.