"Raamatusse on kogutud mälestusi kogu vanalt Läänemaalt alates 20. sajandi alguspäevilt kuni 21. sajandi künniseni. Oma mälestusi jagavad kooliõpetajad, põllu- ja metsamehed, kalurid, insenerid, suurtalude peretütred, meierid, riigiametnikud, arst, akadeemikud, ülikoolide õppejõud, küüditatud ja suure sõja aegsed paadipõgenikud," selgitas Lembitu Twerdjanski.

Juttu on koolikorraldusest ja koolielust 30, 70 ja 100 aastat tagasi, inimsuhetest Eesti külas tsaariaja lõpus, noores Eesti Vabariigis, suure sõja ja kolhooside ajal. Mälestusi on taluelust enne sõda, sõja ajal ja kolhooside loomisest läänerannikul ja mujal.

Kolhooside algusaastaid on kirjeldatud kogu kaasneva omavoli, metsikuste ja grotesksusega vahetute kaasaelajate ja pealtnägijate poolt. Üksikasjalikult on kirjeldatud põgenemisi läände purjelaevadega Eesti läänerannikult.

Mälestusi on metsavendade elust ja saatusest, Läänemaa kuulsatest leiutajatest, maanoorte tegemistest 1930-ndatel, mitmest Läänemaa tuntud ühiskonnategelasest, Vabadussammaste taastamisest jm.

Mälestusi on kalurite elust ja tööst Läänemaa mandriosas ja Vormsil, metsameeste tegemistest ja juhtumistest, pidutsemistest ning eraelu salajasematest külgedest. Juttu on elust metsavahitalus 1950-ndatel ja 1960-ndatel, õppimisest ja õpetamisest Luua metsatehnikumis, tudengite kohati üle võlli kippuvatest tükkidest ja paljust muust.

Lõpuosas on kultuuriloolisi mälestusi viimastest aastakümnetest.

Autoritest võiks mainida prof. Pille Kipparit, akadeemik Eduard Einmanni, dr. phil. Peeter Kaske, dr.phil. Ülo Erikut, dr. Urmas Suklest, prof. Valdemar Väli, Eesti Looduskaitse Seltsi asutajaliiget insener Abro Teemuskit, agronoom-ökonomisti Manivald Müüripeali, insener Mati Jetsi, koolijuhte Jaan Sihverit, Ferdinand Rajaveret, August Tarendit. Materjali on saadud veel akadeemik Mihkel Veidermalt, põllumajandusjuhilt Helgur Kaabelilt ja teistelt.

Väärt raamatut poest osta ei saa, aga seda saab tellida otse Lembitu Twerdjanskilt, kirjutades aadressil letarang@gmail.com.

Twerdjanski sõnul saab temalt veel tellida ka sarja esimest raamatut „Kullamaa mälestused“. See on samas mahus ja lähedase temaatikaga, kuid teistelt autoritelt.