Üksiksõitjad

Eesti koondist esindab naiste üksiksõidus Jelena Glebova, kes mulluse sügava mõõna järel läks suvel harjutama USAsse ja on uute treenerite käe all püstitanud sel hooajal oma uued punktirekordid ning võitnud kaks rahvusvahelist võistlust ja kodused meistrivõistlused.

Glebova pääseb EMil kohe lühikava sooritama, teised Eesti koondise liikmed peavad esmalt läbima kvalifikatsiooni.

Jäätantsus lähevad võistlustulle Irina Štork ja Taavi Rand, meeste üksiksõidus Viktor Romanenkov.

Paarissõitjad

Paarissõitjad Natalja Zabijako ja Sergei Kulbach peavad Natalja seljavigastuse tõttu EMi vahele jätma.

Kõige rohkem intriige tekitavas naiste üksiksõidus on favoriidiks 24aastane Carolina Kostner Itaaliast, kes läheb püüdma neljandat meistritiitlit. Mullu koduses Bernis Euroopa meistriks kroonitud šveitslanna Sarah Meier lõpetas kuldse sõiduga ka karjääri.

Costnerile pakuvad kon­ku­rentsi eelmise aasta pronksinaine Kiira Korpi Soomest, Aljona Leonova Venemaalt, Viktoria Helgesson Rootsist, Elene Gedevanišvili Gruusiast ning puhta sõiduga võib esikuuikut ohustada ka Jelena Glebova.

Meeste üksiksõidus on viimase 15 aasta jooksul kulla võitnud prantslased, venelased või tšehhid ning erandlik pole selles osas ka tänavune hooaeg.

Taas on jääl Jevgeni Pljušt­šenko. 29aastane venelane on ainus elav üksiksõitja, kes võitnud medali kolmedel olümpiamängudel. Hoos on ka tema suurim ­rivaal, prantslasest kolmekordne Euroopa meister ­Brian Joubert ning medalimõtetega lähevad starti ka Michael Březina, Florent Amodio ja Javier Fernández.

Paarissõidus edestasid tänavuses grand prix’ finaalis Aljona Savtšenko ja Robin Szolkowy Saksamaalt vaid 0,18 punktiga Tatjana Volosožari ja Maksim Trankovi Venemaalt. Edu korral kroonitakse Savtšenko ja Szolkowy juba viiendat korda Euroopa meistriks.

Jäätantsus kaitsevad meistritiitlit kogenud prantslased Nathalie Pechalat ja Fabian Bourzat.

ETV vahendab iluuisutamise Euroopa meistrivõistlusi neljandat aastat järjest. Mullu oli EM Bernis, 2010 Tallinnas ja 2009 Helsingis.

Otseülekannete kommentaatorid on Anu Säärits, iluuisutamistreener Liina-Grete Lilender ja jäätantsukohtunik Anne Šaraškin.

Esimest korda toimusid iluuisutamise Euroopa meistrivõistlused 1891. aastal Hamburgis ja siis olid jääl vaid mehed. Paarissõidus ja naiste üksiksõidus on EMi medaleid jagatud 1930. ja jäätantsus 1954. aastast.



Iluuisutamise Euroopa meistrivõistlused Inglismaal Sheffieldis

25. jaanuar: ETV2s kella 17–19 paarissõidu lühikava.

EMi avapäev toob starti paarissõitjad. Lühikavale pääseb 18 paari, tiitlit kaitsevad Aljona Savtšenko ja Robin Szolkowy. Saksamaa paar oli esimene, kes kohtunikelt uue hindamissüsteemi järgi on saanud kava komponentide eest täiusliku hinde 10,0. Otseülekande kommentaatorid on Anu Säärits ja Liina-Grete Lilender.

25. jaanuar: ETV2s kella 21.35–23.30 jäätantsu lühitants.

Jäätantsus kaitsevad tiitlit kogenud prantslased Nathalie Pechalat ja Fabian Bourzat. Kolmekordsete Prantsusmaa meistrite suurimad konkurendid on Jekaterina Bobrova ja Dmitri Solovjov. Venemaa esipaar harjutab Moskvas Jelena Kustarova juhendamisel ning samas grupis lihvivad oma oskusi ka Eesti meistrid 18aastane Irina Štork ja 19aastane Taavi Rand. Otseülekande kommentaatorid on Anu Säärits ja Anne Šaraškin.

26. jaanuar: ETV2s kella 17–19.15 meeste lühikava.

Viimase 15 aasta jooksul on meeste üksiksõidus kuldmedali võitnud prantslased, venelased või tšehhid ning erandlik pole selles osas ka tänavune hooaeg. Taas on jääl Jevgeni Pljuštšenko. 29aastane venelane on ainus elav üksiksõitja, kes võitnud medali kolmedel olümpiamängudel. Pljuštšenko naasis hiljuti jälle võistlussporti ning on võtnud sihiks võita medal ka Sotši olümpial. Otseülekande kommentaatorid on Anu Säärits ja Liina-Grete Lilender.

26. jaanuar: ETV2s kella 21.35–23.50 paarissõidu vabakava.

Sheffieldis jagatakse välja esimesed medalid ja preemiad. Suursoosikud on tiitlikaitsjad ja viiendat kulda jahtivad Aljona Savtšenko ja Robin Szolkowy. Kõige kõrgemate eesmärkidega sõitsid EMile ka 2010. aastal Tallinnas kulla võitnud Yuko Kavaguti ja Aleksander Smirnov. Otseülekande kommentaatorid on Anu Säärits ja Liina-Grete Lilender.

27. jaanuar – ETV2s kella 17–19.15 naiste lühikava.

Alati palju intriige tekitavas naiste üksiksõidus on favoriidiks 24aastane Itaalia meister Carolina Kostner, kes läheb püüdma neljandat Euroopa meistritiitlit. Otseülekande kommentaatorid on Anu Säärits ja Liina-Grete Lilender.

27. jaanuar: ETV2s kella 21.35–23.40 jäätantsu vabatants.

Sel hooajal kõige edukamalt USA ja Kanada tippudele vastu saanud prantslased Nathalie Pechalat ja Fabian Bourzat on Sheffieldis suurfavoriidi staatuses. Otseülekande kommentaatorid on Anu Säärits ja Anne Šaraškin.

28. jaanuar: ETV2s kella 16–18 meeste vabakava.

Kas kuuendat korda tuleb Euroopa meistriks Venemaa supertäht Jevgeni Pljuštšenko või saab neljandat korda kirkaima autasu Prantsusmaa jõumasin Brian Joubert?

Mitte kunagi varem pole võitnud tiitlivõistlustel medalit Hispaania iluuisutajad. Nüüd võib see muutuda, sest kahekordse olümpiahõbeda Brian Orseri juhendamisel Kanadas harjutav Javier Fernández on teinud sel hooajal peadpööritava arenguhüppe.

Euroopa meister selgub meeste üksiksõidus 103. korda. Otseülekande kommentaatorid on Anu Säärits ja Liina-Grete Lilender.

28. jaanuar: ETV2s kella 21.40–23.45 naiste vabakava.

Selgub, kellest saab Euroopa uisukuninganna ja kui kõrgele suudab tõusta Eestit esindav Jelena Glebova.

Kaks aastat tagasi oli ta kümnes, mis on ühtlasi Eesti iluuisutajate läbi aegade parim koht. Esikümnesse pääs annaks järgmiseks hooajaks Eestile võimaluse saata Zagrebi EMile kaks naisüksiksõitjat. Otseülekande kommentaatorid on Anu Säärits ja Liina-Grete Lilender.

29. jaanuar: ETVs kella 15.25–18.05 gala.

Võõrustajad ja medalivõitjad tänavad ala pöidlahoidjaid värvika galaga, kus saab näha fantaasiarohkeid esitusi ja kõlab suurepärane muusika.

Järgmine EM toimub 2013 Zagrebis ja seejärel 2014 Budapestis, millele järgnevad Sotši olümpiamängud. Kes olümpiale pääsevad, selgub 2013. aasta märtsis MMil Kanadas ja sügisel Oberstdorfis toimuval valikvõistlusel. Otseülekande kommentaatorid on Anu Säärits ja Liina-Grete Lilender.