Kõnealune uus uuring aga näitas, et vaimne taandareng võib alguse saada juba keskeas. Autorite sõnul on see oluline, sest dementsuse ravi toimib paremini ajal, mil inimesed alles hakkavad kogema vaimsete võimete langust.

Uuringus testiti aastatel 1997-2007 Briti avalikus teenistuses töötanud enam kui 7000 inimese (vanuses 45-70) sõnavara, mälu ning võimet kuuldust ja nähtust aru saada. Seejuures arvestati inimeste haridustasemega.

Testide tulemused näitasid, et kognitiivsed võimed kahanesid kõigis kategooriates peale sõnavara ning vanemate inimeste seas oli taandareng kiirem. Uuring leidis, et 65-70-aastaste seas oli arutlemisvõime kahanenud meestel 9,6% ning naistel 7,4%. 45-49-aastaste seas oli see näitaja nii meestel kui naistel võrdselt 3,6%.

„Dementsuse esinemissagedus kasvab ning kognitiivse võimekuse taset mõjutavad eluviisid, nagu suitsetamine ja tervisesport. Riskitegurite varajane tuvastamine on väga oluline, sest vastasel juhul ei ole võimalik põhjusi tagajärgedest eristada," lisas ta.

Kriitikute sõnul on vaja täiendavaid laiapõhjalisema valimiga uuringuid, mille põhjal saaksid näiteks perearstid kasutada ajus toimunud mõõdetavaid muutusi dementsuse tõhusamaks diagnoosimiseks.

Varasemad uuringud on näidanud, et inimese tervislik seisund keskeas mõjutab tema dementsusriski vanaduspõlves ning tervislikud eluviisid aitavad seda riski vähendada.