Nii näituse teema kui saamise lugu on Postimuuseumile tavapäratud. Erinev kultuur ja maailmatunnetus ning -nägemus avaldus selgelt juba näituseidee teostamise edasistes aruteludes.

Filatelist Briti Deb, kelle Euroopasse on toonud ülikooliõpingud, oli esiotsa samavõrra hädas meie näitusekultuuriga kui meie tema arusaamadega marginäitusest.

India on maa, kus rahvusvahelise filateelia föderatsiooni mitteametlik moto filateelia ehk margikogumise kohta – The King of Hobbies and the Hobby of Kings (hobide kuningas ja hobi kuningatele) – peab sisuliselt paika. Marke koguvaid huvilisi ning kohalikel ja üleilmsetel filateelianäitustel osalejaid on koolijuntsudest ärimeesteni, isegi kui see hobi nõuab palju raha.

Erinevalt euroopalike filatelistide kogukondade vananevast väärikusest on Aasias margikogumine populaarne ja laialt levinud trend nagu kas või “pelgalt” ühe stendiga esinemine kohalikel ja rahvusvahelistel marginäitustel ja võistlustel.

Briti Debi erihuviks on just väljaspool Indiat välja antud india kultuuri teemalised margid. Oma kogude suuruse kohta poetab filatelist “umbkaudu mõned tuhanded” ehk kes neid ikka loeb? Hoopis olulisem on mütoloogiast kantud India lugude jutustamise kultuur – just sellele keskendub Briti Deb oma kogumistegevuses.

Tööpõld on lai, sest India kogukonnad väljaspool Indiat ning India Post ja muud filateeliaga tegelevad organisatsioonid propageerivad oma maa ja kultuuri postimaksevahendite kaudu tutvustamist teadlikult.

India Posti andmetel on filateeliakaupadega riiklikul tasandil tegelemas 68 piirkondlikku peapostkontorit ning 1111 filateeliatoodete müügipunkti. Suur maa, suur kultuur, suur mõtlemine, suur tähendus ning suur mõju maailmas. Mul on hea meel, et ERMi Postimuuseumil on selles oma osa.

Selline on lühi-pika loo algus, mille tulemiks saab olema septembris ERMi Postimuuseumis avatav näitus “Inspireeriv India – India inspiring!”. See lugu hõlmab endas kultuure ja inimesi, nende väärtusi ja erinevusi neis väärtustes.

Ning kogu protsessi jooksul on see jätkuvalt olnud ning endiselt on – inspireeriv. Mees, tema hobi, tema maa, tema kultuur laias maailmas – ärkamas ellu ka meie jaoks ühel muuseumiseinal.