Ta meenutab isa elu ning vaeb tema inetut sobingut — seika, et Jannsen võttis saksa rüütelkonnalt raha, lubades oma ajalehes Eesti Postimees kirjutada sakslastele meelepärast juttu. Kui kaugele aga võib minna, reetmata oma rahvast? Kas kompromiss õigustab kõlbelist kahju?

1979. aastal lavastas Mikk Mikiver novelli põhjal monotüki Eesti Draamateatris, 1982 valmis “Pöördtoolitund” raadioteatris (Eugen Jannseni rollis oli Heino Mandri).

Klassikaraadios on hommikuti kl 9.30 Jaan Krossi teoste lugemise aeg. Heino Mandri esitab 18. veebruaril Krossi luulet (salvestatud 1982). Voldemar Panso loeb 19. veebruaril poeemi “Maailma avastamine” (salvestatud 1963).

Saade “Olemine: neli monoloogi Jaan Krossi asjus” on Klassikaraadio eetris neljapäeval, 18. veebruaril kl 21. Tiina Kirss räägib Krossi romaanist, Andres Tarand Eestist ja poliitikast, Mikk Mikiver ja Rein Veidemann luulest, Jaan Kross fiktsioonist ja elust. Saade on salvestatud jaanuaris 2008.

ETV näitab laupäeval, 20. veebruaril kl 12.05 Peeter Simmi dokumentaalfilmi “Söerikastaja” (Eesti 2004). Film räägib ühest väga isiklikust rännakust, mis võib kirjanikuameti juurde tuua. Lapsepõlv rahumeelses linnajaos, klassivanema ja viiemehe kõrge enesehinnang, head sõbrad ja kujutelm olla saadikuks Pariisis, et kultuurist nii läbi imbunud atmosfääris värsse sepitseda.

Ent siis ajalugu murdus. Üks okupatsioon järgnes teisele. Noore mehe valik oli vastupanuliikumine. Järgnes natside, siis nõukogude vangistus, eeluurimine, orjatöö söerikastajana vangilaagris, asumisele saatmine. Võim oli varunud saatuse eemal kodumaast, lähedastest ja valitud elukutsest.

Tagantjärele on ta nimetanud seda “asendamatuks stuudiumiks”, kus oli võimalus kohata “uskumatult mitmekesiseid inimesi neile täiesti ebatüüpilistes olukordades ning uurida ja mõtestada neid otse laboratoorseis vaatlustingimustes”.

ETV 2 näitab 20. veebruaril mitut teemasaadet. Kell 21 Urmas Oti “Carte Blanche: Jaan Kross”. Mängufilm “Kolme katku vahel” algab kl 22. Dokumentaalfilm “Söerikastaja” kordub kl 23.30. Pärast südaööd, kl 00.40 on eetris “Idée fixe: Jaan Kross”.

Jaan Kross on neljal korral saanud Friedebert Tuglase novelliauhinna, aastast 1989 oli ta Tartu ülikooli filosoofia audoktor, 1996 määrati talle Riigivapi I klassi teenetemärk ning 2006. aastal sai ta Eesti Vabariigi kultuuripreemia elutöö eest. Jaan Kross on maetud Rahumäe kalmistule.