Võistlusprogrammi on valitud 29 filmi, mis võistlevad kahes kategoorias: loodus, inimene ja loodus. Filme hindab žürii koosseisus: Oliver Goetzl (Saksamaa), režissöör, möödunudaastane võitja, Uldis Cekulis (Läti), produtsent, Kaja Lotman, Viio Aitsam, Mati Kaal ja Peeter Brambat (kõik Eesti).

Festivali avaüritus algab 12. septembril kell 18 Lihula kultuurimaja suures saalis. Filmilinastused aga algavad juba hommikul kell 10 lastele suunatud loodushariduse päeva programmiga. Loodushariduspäev õpilastele toimub ka 13. septembril Haapsalu kultuurikeskuses.

Festival avatakse Eesti esimese loodusfilmiga „Vilsandi linnuriik“ (režisöör V. Bartels-Parvel, 1937) koos elava saatemuusikaga. Sama filmiga alustasime kümme aastat tagasi oma festivale, praeguseks on see digitaalselt taastatud. Esimeseks linalepääsevaks võistlusfilmiks on samal õhtul Jaapani „Ookeani saladused – Aleuutide ime“.

Reedel, 14. septembril korraldab filmimees Jaak Elling noortele töötoa „Kino ajalugu esemetes“, kus ta tutvustab enda poolt Tõstamaale asutatud filmimuuseumi eksponaatide kaudu kinoajalugu.

Festivali auhinnatseremoonia toimub laupäeva, 15. septembri õhtul kell 18. See annab võimaluse näidata pühapäeval, 16. septembril kõiki auhinnatud filme uuesti.

Juba traditsiooniliselt on festivalil oma osa ka loodusfotograafial. Üles pannakse 7 loodusfotonäitust. Reedel, 14. ja laupäeval, 15.septembril on fototöötoad ja muud fotoüritused Penijõe ja Lihula mõisas. Osa festivalist kulgeb Haapsalus. Tänavu linastuvad filmid Iloni Imedemaa saalis.

Festivali ajal toimuvad ka töötoad ja ümarlauakeskustelud. Peatähelepanu on seekord pööratud loodushoiule, prügikäitlusele ja taaskasutusele – nendel teemadel on festivalil mitu põnevat filmi maailma eri maadest ja ka ümarlauakeskustelu laupäeval.

Koos Lääne Eluga üllitab festivalitoimkond ajalehe MAFF, mille kaheksal leheküljel tutvustatakse festivali, osavõtjaid ja filme. 10. festivali puhul antakse välja ka kogumik „Esimesest kümnendani“, milles teksti ja fotodega võtame kokku festivali senise ajaloo.

Info festivali kohta, festivaliürituste ja filmilinastuste kavad festivali kodulehel: www.matsalufilm.ee

Filmiprogrammi juht Ago Ruus, tel. 5056 691, e-post agoruus@gmail.com ,

fotoprogramm – Heiko Kruusi, tel. 5648 3480, e-post heiko@vanameister@pri.ee,

majutus ja logistika – Saima Soobard, tel. 5209 516, e-post saimasoobard@gmail.com