Maarja-Liisa Toost, Jõhvi gümnaasiumi 11. klassi piiga, kes on selles Grey Dogsi nimelises varjupaigas vaat et omainimene, kõnnib puuride ees ringi ja sobitab uute elanikega tutvust.

Aga ta ei seeri seal sugugi niisama ajaviiteks – nimelt asutas Maar-
ja-Liisa Toost koos nelja kooliõega seltsingu Loomade Heaks, mille eesmärk on just sellesama varjupaiga asukate aitamine.

“Loomad on meile väga südamelähedased ning nemad end ju ise aidata ei saa,” põhjendab Toost. “Oleme endale kinnisideeks võtnud, et see varjupaik ei jää üksinda.”

Annavad endast parima

Idee Grey Dogsi neljajalgseid toetada on pärit Jõhvi gümnaasiumi huvijuhilt Leana Kruuselt, kes oli oma eelmisel töökohal Kohtla-Järve linnavalitsuses puutunud kokku hulkuvate koerte probleemiga ning tutvunud ka varjupaika pidava abielupaariga.

“Nad on tublid ja ennastsalgavad inimesed, kes väärivad imetlust – seetõttu pakkusingi noortele võimalust neid aidata,” tõdeb Leana Kruuse.

Huvijuht ei pidanud gümnasiste veenma – juba pärast esimest külaskäiku kodutute kasside ja koerte juurde olid noored kindlad, et annavad endast parima nende neljajalgsete elu rõõmsamaks tegemisel. Ning kui ka varjupaiga juhataja Aleksandr Kljutšankin neid kahel käel tervitas, võiski koostöö alata.

Et see koostöö aga nii viljakaks osutub, ei osanud muidugi keegi täpselt arvata – noorte ideedel ja ettevõtmistel ei näi lõppu tulevatki.

Nii on seltsingu liikmed Maar-ja-Liisa Toost, Gerli Luunja, Liis Lipp, Kadi Toots ja Toomas Makara käinud eri kohtades rääkimas vastutustundest ja varjupaiga elust.

Nad on oma hoolealused ka videolindile püüdnud, et seda koolikülastustel lastele näidata, ning järgmisena on plaanis vändata korralik reklaamklipp, mida saaks ka televisioonis esitleda.

Noored said Tallinna Lastehaigla toetusfondilt annetuskastid, mis paigutati kohalikku Selverisse ja Toila Spaasse ning kuhu heasüdamlikud möödujad on juba tubli koguse eurosid poetanud. Kui oma kooli jõuluballi tulu ning muud annetused lisaks arvestada, on tegus viisik kogunud varjupaigale ligi 1200 eurot.

Osa sellest summast kulutasid gümnasistid varjupaigale kahe kassipuuri ja loomatoidu ostmiseks, ülejäänu eest on plaanis ehitada kassidele eraldi kambrid ning päris palju raha läheb ka ruumide kütmisele.

Praeguseks on seltsingul oma fänniklubi, 16 eraisikust annetajat ning mitu sponsorfirmat.

“Toetajate otsimiseks võtsime ette kohaliku telefoniraamatu ja hakkasime kõigile ettevõtjatele kirjutama,” räägib Liis Lipp. Samas on seltsingule ka ise oma abi pakutud – näiteks valmistas üks kaevandustöötaja varjupaigale plakatid ja flaierid.

Negatiivset suhtumist on noored kogenud vaid korra, kui üks naine nendega kurjustas, et miks nad aitavad loomi, mitte aga tänaval elavaid inimesi. Muidu on meid sellise algatuse eest ainult kiidetud, tõdeb Toomas Makara.

Kiinduda on kerge

Seltsingu lähimate plaanide hulka kuuluvad maikuised talgud, mille raames on kavas värvida varjupaiga aed. Ja kuna vajaka on ka kuute, siis hakkavad noored tegelema nendegi leidmisega ning igaühe abi on selles osas teretulnud.

Kui gümnaasium järgmisel kevadel läbi saab, ei kavatse noored varjupaika unarusse jätta ning lisaks oma panusele tahavad ka nooremaid koolikaaslasi kassidele-koertele seltsiks kutsuda.

Nad teavad, et hüljatud neljajalgsetesse on kerge kiinduda – neil kõigil on loomade hulgas oma lemmikud tekkinud. Ja näiteks Maarja-Liisa Toost on kindel, et järgmise koera võtab tema pere juba varjupaigast.


Seltsing Loomade Heaks

- Koosneb viiest Jõhvi gümnaasiumi õpilasest, kelle eesmärk on toetada Kohtla-Järve kodutute loomade varjupaika Grey Dogs.

- Varjupaik on ainuke Ida-Virumaal ning seal elab ligikaudu 50 koera ja kassi.

- Seltsing on loodud Eesti Energia noorte ettevõtlikkuse arenguprogrammi algatusena.

- Loomade Heaks ootab igasugust abi, eriti ideid, kuidas varjupaika aidata.

- Seltsingu blogi asub aadressil http://loomadeheaks.blogspot.com.