Väga valged jõulud

Valged jõulud on garanteeritud (tõsi, see ei tundu kuigi eriline) ning valitseb polaarpäev: valgust jagub peaaegu 24 tunniks! Õige mitmel põhjusel pole jõulud Antarktika uurimisjaamades teab mis suur püha.

Suurem osa nende töötajatest sõidab sinna vaid mõnekuiseks suveperioodiks: iga päev on kallis ja töö sel ajal eriti intensiivne. Kodused ja sõbrad on kaugel ning lisaks puudub kõik see, millega meie jõulude eel harjunud oleme: ei mingeid jõulureklaame, tänavakaunistusi (pole ju tänavaidki!) ega jõulukuuski, rääkimata uhkete vaateakendega poodidest, kus teha jõuluoste. Tõsi, mõnegi meelest on jõulustressi puudumine lausa nauditav.

Siiski ei jää pühad tähistamata. Olenevalt sellest, millisele riigile uurimisjaam kuulub, võivad kombed erineda, kuid peaaegu kõigis jaamades kaetakse rikkalik, võimalikult traditsiooniline jõululaud ja peetakse pidu, sageli temaatiliste kostüümidega. Värsket köögivilja ja liha on napilt ja nii valmivad jõuluroad ennekõike külmutatud, kuivatatud ja konserveeritud toiduainetest.

Kõik, kes vähegi laulda või pilli mängida oskavad, teevad etteaste. Kingitusi pigem ei ole – neid poleks ju kusagilt ostagi.

Paljudel on sel päeval töökoormus väiksem või lausa olematu ning suur osa ajast kulub võimalikult uhke peokostüümi valmistamisele ning netiühenduse olemasolul ka jõulutervituste saatmisele. Levinud on pärastlõunased jalutuskäigud: uurimisjaama asukohast sõltumata on Antarktika loodusvaated lausa vapustavalt kaunid.

Ümbermaailmajooks

Üks kohalikke traditsioone on ka ümbermaailmajooks. Nimelt tähistatakse Amundseni–Scotti poolusejaamas jõule jooksuvõistlusega, kuid soovi korral võib raja läbida ka suuskadel või mootorsaanil. Ümbermaailmajooks kannab sellist nimetust põhjusel, et osalejad läbivad ümber Lõunapooluse joostes kõik maakera ajavööndid.

Muidugi võib sedasama teha ka kõigest minutiga, kui olla poolusele piisavalt ligidal, kuid põnevuse huvides on võistlusrada mõne kilomeetri pikkune.

Tava sai alguse 1979. aastal Lõunapooluse jaama vastusena McMurdo uurimisjaamas korraldatavale Scotti majakese jooksule (mis toimub jaanuaris).

Enamik võistlejaid jookseb lõbu pärast, kuid võitja auhind on ihaldusväärne: viis minutit sooja dušši. Võrreldes kahe minutiga, mida tavaliselt lubatakse, on see tõeline luksus.

Kunagiste polaaruurijate jõulud olid muidugi hoopis teistsugused. Nii võime näiteks kuulsa Norra maadeavastaja Roald Amundseni 1911. aasta Lõunapooluse vallutamise ekspeditsiooni päevikust lugeda, kuidas tolle päeva kokk Wisting keetis jõuluhommikul biskviidipurust ja piimapulbrist jõulupudru, mida viieliikmeline meeskond telgis hommikueine ajal nautis – Amundseni sõnul rohkem kui ühtki jõulueinet kunagi enne oma elus. Tõeline pühadetunne saabus koos kolme sigariga, mis seltsis ära suitsetati.

Kes Antarktikast rohkem teada tahab, saab külastada Tallinna Lennusadamas avatud rahvusvahelist näitust “Võidujooks maailma lõppu”, mis tutvustab Lõunapooluse vallutamist ja Antarktika tänapäeva. Jäisel mandril on käinud ka paljud Eestist pärit inimesed: nende kunagisi ja praegusi tegemisi kirjeldab põhjalik väljapanek, mille on loonud Eesti Meremuuseum. Pilet lennusadamasse on ka hea jõulukink, mille võib osta Piletilevist.