“Ülejäänud ratturid võivad sõita jalgratta- ja jalgteel, jalgrattarajal ja -teel või võimalikult sõidutee parema ääre lähedal ning teepeenral, kui see on selleks kõlblik ega ohusta jalakäijat. Kõnniteel võib sõita siis, kui sõiduteel sõitmine tee seisukorra tõttu on oluliselt raskendatud,” täpsustas Vallimäe ratturi võimalusi liiklemiseks ja pani südamele liikluses üksteisega arvestamist.

Lastele tuleb põhitõed selgeks teha

Lapsevanemad peaksid lapsi juhendama ning õpetama, millal ja miks kella anda, kui kaugelt mööduda teistest liiklejatest ja mis kiirusega. Jalgrattur ei tohi kõnniteel, jalgratta- ja jalgteel või ülekäigurajal liigeldes ohustada jalakäijat ning jalakäija vahetus läheduses tohib jalgrattaga sõita jalakäija tavakiirusega. Kui aga jalakäija liigub vaid jalgratturile ettenähtud teeosal, ei tohi jalakäija ratturit takistada.

Kohustuslik ja soovituslik varustus

Jalgrattureile on ette nähtud nii kohustuslik kui ka soovituslik varustus. Tuled, signaalkell ja helkurid ei ole mõeldud pelgalt iluasjadeks, mille soetamine sõltub igaühe suvast.

Liiklusseaduse kohaselt peab alla 16aastane juht jalgrattaga sõitmisel kandma kinnitatud jalgratturikiivrit. Igal jalgrattal peavad aga olema töökorras pidur ja signaalkell, ees valge ja taga punane, ning vähemalt ühe ratta mõlemal küljel kollane või valge helkur. Pimeda ajal või halva nähtavuse korral sõites peab jalgrattal põlema ees valge ja taga punane tuli,” nimetas Vallimäe ratturile kohustuslikku lisavarustust.

Hawaii Expressi esindaja Priit Salumäe sõnul on rattaga liigeldes oluline teha iseennast teistele liiklejatele nähtavaks ja kuuldavaks.

“Ühesliiklemine nõuab üksteisega arvestamist, seepärast on väga oluline kasutada kella, mis on kindlasti kohustuslik, mitte soovituslik lisa rattal.”

Salumäe sõnul leiab rattapoest suures valikus lõbusaid pasunaid, loomakujulisi ja lillelisi kellasid seiklushimulisele rattasõbrale, vasekarva messingist või roosa kullaga toonitud märguandjaid ratturile, ning ratas peab lisavarustusega ideaalselt sobima. Valikust ei puudu ka lihtsad mustad ja hõbedased kellad.