ETV 2 näitab 15. mail kl 12.15 ja ETV 16. mail kl 23.40 kontserti “Dance 4 Climate Change” (Inglise 2009). Maailma tunnustatud artistid andsid Taanis kontserdi, et pöörata tähelepanu kliimat säästva lepingu sõlmimise vajalikkusele. Osalevad DJ Ferry Corsten, Shaggy, Europe, Angelique Kidjo, Anggun, Cheb Khaled, Brinck jt.

Keskkonnakuu sarjad

ETV 2 eetris on maikuus kaks uut keskkonnateemalist sarja. Pühapäeviti kl 10 näeb Prantsusmaa ja Kanada ühistööna 2009. aastal valminud sarja “Muutuste arhitektid”. Kümneosaline sari tutvustab uue aja pioneere, inimesi, kes otsivad innovaatilisi lahendusi, kuidas kindlustada meile ja tulevastele põlvkondadele ühine tulevik koduplaneedil.

Soome 12osaline sari “Mõõt on täis” (“Mitta on täysi”, 2009) heidab värske pilgu elulistele keskkonnateemadele – näiteks liiklusvahendite keskkonnasäästlikkusele, liha tööstusliku tootmise eri aspektidele, tuuleenergia plussidele ja miinustele jm. Eetris on sari pühapäeviti kl 10.50 ETV 2s.

6. mail kl 21.25 ETV 2s algav “dokkaader: “Petropolis”” näitab Peter Mettleri dokumentaalfilmi Kanada naftaliivadest, mis kujutavad endast maailma suuruselt teist naftaleiukohta Saudi Araabia järel.

Paraku ei ole naftat lihtne kätte saada. Kaevandamise käigus tekitatakse loodusele suurt kahju ja keskkonnakaitsjad peavad seda maailma kõige räpasemaks naftaks.

11. mail kl 21.25 jõuab ETV 2 eetrisse 2009. aastal Rootsis valminud dokumentaalfilm “Tursa pärast”, kus uuritakse, kas vastab tõele, et tursk on Balti meres tagasi.

Kalurite, teadlaste ja poliitikute süü tõttu on tursk Balti merest kadumas, kuigi muutunud keskkonnatingimused soodustavad turskade sigimist Balti meres. Euroopa Liit kinnitab, et üritab seda kalaliiki päästa, samas sunnivad Euroopa Liidu määrused surnud kala tonnide viisi vette tagasi viskama. Püügikvootide kehtestamine ja vähendamine tähendab nii mõnelegi kalurile sõna otseses mõttes surmaotsust.

Noor andekas Rootsi üliõpilane Lo Persson osaleb ulatusliku uurimuse koostamises tursa tegeliku väljapüügi kohta, kuid ametnikkond ei soovi selle töö tulemusi arvesse võtta.

13. mail kl 21.25 ETV 2 eetrisse jõudev “dokkaader: “Me jääme Maa peale”” on 2009. aastal valminud Prantsuse film linnastumisest, liikide väljasuremisest, loodusvarade ammendumisest ja kliima soojenemisest.

“Me jääme Maa peale” jälgib meie planeedi olukorda, tema ilu ja valu ning inimese püüdu teda taltsutada. Filmis esinevad kuulus keskkonnamõtleja James Lovelock, filosoof Edgar Morin ning Nobeli preemia laureaadid Mihhail Gorbatšov ja Wangari Maathai.

18. mail kl 21.25 näitab ETV 2 Soomes 2008. aastal valminud dokumentaalfilmi “Katastroofi retseptid”.

Režissöör John Webster teeb oma naisele ja kahele lapsele selgeks, et kogu perel on mõistlik üle minna naftavabale dieedile, loobumata seejuures keskklassi eluviisist.

Kõik igapäevased asjad, mida me tegemata jätame või oleme sunnitud tegema, on katastroofi retseptide koostisained. Naftavaba aasta seab kahtluse alla pere väärtushinnangud ja paneb proovile nende tahtejõu ning koguni õnne.

Mustast kullast ja plastist

1. mail kl 21.25 näitab ETV 2 2009. aastal valminud Kanada filmi “Vee teekond”. See on ood maailma suurimale mageveekogule: Suurele järvistule.

Režissöör Kevin McMahon jälgib vee teekonda Ülemjärvest Atlandi ookeanini, pöörates tähelepanu vee ilule ja rääkides ohtudest, mis meid ähvardavad, kui võtame puhta vee olemasolu endastmõistetavana.

Tööstusmürgid, heitveed, tulnukliigid, kliima muutumine – kõik see on viinud järvede tervise halvenemiseni. Inimestel tuleb tegutseda, enne kui on liiga hilja.

25. mail kl 21.25 näitab ETV 2 Inglise dokumentaalfilmi “Must kuld”, mis räägib ühe mehe võitlusest õiglase hinna eest. Samal ajal kui läänemaailm naudib cappuccino’sid, närib Etioopia kohvikasvatajaid kibe ebaõigluse tunne. Kuigi kohvitassi hind on üsna kõrge, jõuab tegeliku kohvikasvatajani sellest vaid väike osa.

26. mail kl 21.25 jõuab ETV 2 eetrisse “dokkaader: “Plastic Planet”” (Austria/Saksamaa 2009). See on Werner Boote isikupärane nägemus vastuolulisest materjalist – plastist, mis on tunginud meie igapäevaelu kõigisse valdkondadesse. Film viib vaatajaid maailmareisile ja näitab, kuidas plastist on saanud oht nii keskkonnale kui ka inimeste tervisele.

Veel näeb pühapäeviti kl 13.10 ETVs ja esmaspäeviti kl 19.10 Taanis 2009. aastal valminud lühifilmide sarja “Kliimaniakid”.

Sarjas on kaheksa unikaalset ja provotseerivat lühifilmi noortelt režissööridelt. Iga film pakub eri lähenemist kliima muutumise temaatikale.