Teadlased uurisid 2956 ameeriklase andmeid, jagades nad kahte grupi - terved ja haiged pensionärid, sõltuvalt sellest, kas terviseseisund mängis nende pensionile jäämisel mingit rolli või mitte. Kaks kolmandikku kvalifitseerusid terveks ning ülejäänud määrati n-ö haigete gruppi, vahendab The Guardian.

12 aasta jooskul suri 12% tervete ja 25,6% haigete gruppi kuulunud pensionäridest. Võttes arvesse teisigi faktoreid (kõrgem haridus ja paremad rahalised võimalused tervete grupis), leidsid teadlased, et tervetel pensionäridel, kes töötasid aasta võrra kauem (üle 65aastased) on surmarisk 11% võrra madalam. Ning isegi tervisega kimpus olevate pensioniealiste tõenäoline suremus vähenes 9% võrra, kuid nad pensionile minekut edasi lükkasid.

Tundub vastuoluline. Vähemalt üks Iisraelis tehtud 2374 uuritavaga uuring kinnitab, et isegi siis, kui tervis inimestele probleeme tekitab, on nad pensionile jäädes ikkagi õnnelikud ning elavad sama kaua kui terved pensionilejääjad.

Saksamaal 2009. aastal tehtud uuring on aga üks vähestest, mis kinnitab, et kui tervisemuredeta inimesed jäävad pensionile enne 61. eluaastat, võivad nad elada kauem neist, kes töötamist jätkavad. Kuid sarnaselt teiste uuringutega ei võta seegi arvesse tehtava töö raskust - raske füüsiline töö mõjub hoopis teismoodi kui kontoritöö.

Rootsis läbi viidud uuringu kohaselt oli mitte-füüsilist tööd teinud ja pensionile jäänud naistel risk surra südamehaigustesse suurem kui neil, kes jätkasid töötamist. Samas - Rootsi sõjaväelaste hulgas tehtud uurimus tõi välja, et varajane pensionile siirdumine, vastupidi, vähendas südamehaigustesse suremuse riski kuni 70. eluaastani 26% võrra.

Paljud pensioniikka jõudnud jätkavad töötamist rahalistel põhjustel. Kuid kui sa raha pärast töötama ei pea ning su tervis on korras, ei tohiks pensionileminekut suremise kartuses peljata, arvavad teadlased.

Chenkai Wu, kelle juhtimisel viidi Ameerikas läbi loo alguses mainitud uuring, ütles, et mitte see pole oluline, kas käiakse tööl või mitte, vaid see, et töö kui selline sümboliseerib inimestele pikemat eluiga. "Aktiivne elustiil ja vabatahtlikus tegevuses osalemine asendavad vanemaealistele suures osas seda, mida oleks pakkunud töö," sõnas teadlane.