NIng jätkab: "Üheks küsimuseks paljudest on olnud lemmiklooma – koerte toomine saarele. Müts maha nende ees, kes on söandanud selles küsimuses eelnevalt nõu küsida ning mõistnud, et nii nagu näiteks loomaaeda pole õige oma lemmikloomaga minna, võib see ka maastikukaitsealal probleemseks osutuda. Eriti kevadisel perioodil, kui linnud pesades ja kitsetalled suhteliselt abitud.

Seaduse pügalaid järgides tohiks justkui Aegna kaitsealale koeri kaasa võtta, sest siiani pole vastavat sätet Tallinna lemmikloomade eeskirja kirjutatud. Küll aga oli niisugune punkt eraldi ära toodud 1991. aastal Tallinna linnavalitsuse poolt kehtestatud Aegna maastikukaitseala eeskirjas. 2010. aastal jõustunud riiklikus kaitse-eeskirjas lemmikloomadest juttu pole, sest keskkonnaameti sõnul on lemmikloomadega seonduv kohaliku omavalitsuse reguleerida.

Nõnda ongi lõppkokkuvõttes igaühe enda valik, kas võtta kaitsealale koer kaasa või mitte, eirata, et loomad-linnud ei valda inimkeelt, ega korja protestiallkirju.

Enamjaolt õigustatakse koerte toomist kaitsealale sellega, et tegemist on kõikidest kõige rahulikuma ja taltsama loomaga. Ent kas see nii ka tegelikkuses on ning mis ehk olulisem – kas sellega kaaskülastajaid samale mõttele ei ärgitata, on peaasjalikult eetiline küsimus. Eetika lipulaevaks kipub aga tänapäeval pahatihti kujunema pulbitseva poliitmaastiku käibefraas: teised teevad ka ja hulleminigi.

On kuidas sellega on, ent suured asjad saavad alguse väikestest. Ka väikelastest, keda arvukalt kevadeti ja sügiseti Aegna kaitsealale loodusõppele tuuakse. Kui aga isegi nendega tegelemisel taandub maastikukaitseala põgusaks jalutuskäiguks koos lemmikloomaga, olgu ta nii nunnu, valge, kasvõi peaministri oma, siis tuleks ehk ka Aegna kaitseala staatus tegelikkusega kooskõlla viia."

Mida arvad sina, kas Aegna saarele minnes tuleks koer koju jätta või mitte?

Allikas: Aegna saare koduleht